Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

СИК, Окепазената Атракционна зона и Троянският кон ТИМ

Marin-Mitev456Във Варна всичко се прави с цел печалба. „Хората кучета ги яли!” – е мотото на варненски бизнесмени, чиято единствена цел в живота е да трупат пари. Няма друго обяснение за окепазяването на Атракционната зона на Морска гара. Там земята е собственост на Пристанище – Варна, а инфраструктурата се поддържа от община Варна. И благодарение на тази „симбиоза“ от зона за отдих и разходки, мястото се превърна в грозен кръчмарник. Помня, че когато Атракционната зона още беше зона за отдих имаше хиляди варненци и гости на града, които я посещаваха. Любуваха се на залеза, говореха си по пейките, разхождаха се, наблюдаваха рибарите. Сега – тези или други варненци са препълнили кръчмите на мястото, което е рекламирано от община Варна като – „приветлива зона, облагородена с пейки, цветя, палмови дървета и уютни кафенета.“ Каква приветлива зона, какви уютни кафенета?! Зоната стана копи пейст на тимаджийската Крайбрежна алея – в която от заведенията чалга, рап и диско се преплитат в ужасна какафонния! Тълпата се привлича от подобни идиотщини, но нормален човек никога няма да седне в някоя от кръчмите, които дънят музика до откат.

Kalina-Pavlova1Но българската държава не желае да отдаде зa бeзвъзмeзднo пoлзвaнe нa oбщинa Варна чacт oт пpиcтaнищe Bapнa – Изтoĸ. И как да го даде, когато ще намалее притока на пари към София от заведенията на Атракционната зона. Според публикации, голяма част от заведенията се контролират от бивши фактори в СИК, които държат плажове и хотели по Черноморието. Когато започна окепазавянето на Атракционната зона ми стана странно как ТИМ не се включиха в лапачката. Но явно Крайбрежната алея им стига, както и проектът Алея Първа. Да припомним, че държавата продаде на ТИМ 118 дка. в Морската градина на Варна за смешната цена от 11 747 445 лв., което прави по 50 евро на квадрат – абсурдна цена за Приморски парк. Активисти години наред протестираха срещу тази сделка, но не постигнаха нищо. Навлякоха си само неприятности. Като арх.Калина Павлова, на която дърварски бе скалъпен фалшив секскомпромат от човек гравитиращ около ТИМ.

Откакто е на власт Бойко Борисов не е обелил и дума за ТИМ. Все едно не съществуват. Но покойният шеф на ГДБОП Ваньо Танов казва, че “в миналото е било политически нежелателно да се разследва дейността на ТИМ. Затова на него му се е пречело с всички средства да провежда следствени действия срещу групировката“. Не само в миналото, но и в настоящето не е желателно да се разследва или пише за ТИМ.

stadion-varna33Например да се коментират думите на Марин Митев, че им трябват 12 години на комфорт за прословутия стадион Варна, броено от 2005 г. Тези 12 години отдавна изтекоха, но стадионът не е направен – само се редуцират седалките му и се продават  парцели около него. 14,5 декара бяха продадени на Кауфланд за над 18 милиона лева, през 2017-та година е продаден още един имот с площ 6.3 дка, който се намира в същинските граници на стадион Юрий Гагарин. Варненци питат: „Защо 3.5 години след възобновяване на строителството, все още има изградена 1 /една/ единствена трибуна на груб строеж, при условие, че години наред се повтаря тезата, че има налични средства за завършване на целия груб строеж?

Стигна се дотам, спортният министър Красен Кралев да лансира идеята, държавата да станела инвеститор в „Стадион Варна“??? Е, това не е да дадеш 1 милион лева на „закъсалата“ групировка ТИМ, за да си оправи другия стадион?! Това означава, че ТИМ не са способни да направят нищо във Варна, че 14 години община и тимаджии ни баламосват, че ще имаме стадион?!

ТИМ строят ударно в курорта „СВ.св.Константин и Елена“, построиха огромен Аквапарк, хотели, жилищни кооперации – но за стадион Варна пари няма?! Е, как става така?

Колкото Варна има нормална Крайбрежна алея и Атракционна зона, толкова ще имаме и стадион, около който не гъмжи от кръчми, хотели и барове. Това е идеята на Марин Митев, лансирана пред медиите – около стадиона да има атракции, които да помагат за издръжката му. И да стане същата цигания като Крайбрежната алея.

ТИМ не обичат медиите и журналистите. Въпреки, че имат две телевизии и вестник. В книгата си „Гангстерска икономика“, журналистът Юрген Рот твърди, че през 2003 г. журналистът Антон Луков е пребит заради критични публикации срещу ТИМ и кмета Кирил Йорданов. Спомням си, че Антон в материалите си наричаше с епитети, минаващи добрия тон корпоративния секретар на ТИМ кап. Николай Николаев. Първият тираж на книгата „ТИМ- отборът, който превзе България“ на Невяна Троянска бе изкупен от ТИМ. Наскоро видях, че единственото интервю, което Марин tim-logoМитев е дал за варненски сайт е изчезнало от базата данни на сайта. Иво Каменов е дал само едно интервю прези живота си –  за журналиста Юрген Рот.

На ТИМ не им трябват медийни изяви – на тяхното лого е изобразен Троянския кон – те действат тихо, когато трябва и подмолно. Но постигат целите си. Те са държава в държавата, 100 пъти са по-силни от Мултигруп в „златните” й години. Не обичат да се афишират, имат подкрепата на Борисов и другите фактори в държавата. Радват се на политически протекции. Просперират, но създават работни места и дават добри заплати. Не са направили нищо полезно за Варна, освен спонсорството на ФК Черно море. Не са построили един социален дом, не са открили безплатна школа за деца-таланти. Няма и да направят. Те влагат парите си в разширяване на бизнеса, скъпи яхти и лимузини. Те не искат да оставят друга следа след себе си. Като построят университет например.

Трябва да сме наясно, че Проблемът не е в ТИМ. Ако не бяха те – щяха да са някои други. Проблемът е в овчото търпение на варненци, слабото гражданско общество и безпомощната държава. Те водят до окепазяването на хубави идеи и проекти и баламосване, което продължава години.

Иво Югов

barometar.net

На снимките – арх.Марин Митев и арх.Калина Павлова