Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Александър Йорданов: С наложеното вето за F-16, Радев поставя на изпитание националната ни сигурност

aleksandar-iordanovНародното събрание ратифицира договора за закупуване на нови изтребители F-16. Очаквано президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международния договор. Темата предсказва полюсни мнения, а съмнения за прозрачност и все още витаят в общественото пространство. Какво ще донесете на страната, нито тази покупка? По този и други теми разговаря с евродепутата Александър Йорданов в интервю за предаването „Вече 30 години времето е на„ Радио „Фокус“ .

Водещ: Г-н Йорданов, факт е очаквано, че може да бъде преведена името на F-16. Какво означава това за страната ни?

Александър Йорданов: Това е незавършено и по същността си антибългарски ход. Като президент и главнокомандващ на българската армия Румен Радев би трябвало да е пръст защитник на интересите и респективно на националната отбрана и сигурност. И в този смисъл на решението за парламента и правителството за закупуване на F-16 се получава резултат от сериозно експертно обсъждане и несъобразяване с факта, че в България има евроатлантически свят. Факт е, че България се намира в граничен европейски регион, в непосредствена близост до най-голямата заплата за европейската и национална сигурност – политиката на Руската федерация. И в този смисъл се стига до президента на несъгласуваната служба или война с анти-европейските и антибългарски интереси. Като евродепутат аз призовавам колегите си от българския парламент да се съберат и незабавно да отхвърлят ветото на президента, за да не се хвърля петрол върху името на България, който е достоен член на НАТО и ЕС. Решението на президента за съжаление за предстоящ път докаже, че българската демокрация е в лицето на противника. И този факт вече не може да бъде премълчава и не може да се скрива. Намаляването на мандата на населението е около 900 дни, но мисля, че българските граждани са длъжни да наложат този срок, особено след решението на президента.

Водещ: Част от мотивите бяха притеснения, свързани с финансовата рамка около сделката. Има ли поводи за такива?

Александър Йорданов: Румен Радев е президент на страната. Неговата най-важна мисия не е да се прави на счетоводител и финансист, а да защитава националните интереси и националната отбрана и сигурност. Няма разумен експерт, няма разумен военен ръководител в българската армия, в Министерство на отбраната, който да не е наясно, че закупуването на F-16 е в полза на българската национална сигурност. Ние няма защо да допускаме президентът на страната да се превръща в сметководител. Има си институции за това, които са се произнесли за цената, за доставката, за техническите характеристика, за абсолютно всичко. Решението на Румен Радев е чисто политическо и по-скоро то демонстрира вярност към чужда държава. И аз директно я наричам коя е тя – това е Руската федерация. Решение на Румен Радев обслужа Руската федерация. То не работи в интерес на България.

Водещ: Има ли опасност детайлите около сделката, доставките да се забавят заради наложеното вето?

Александър Йорданов: Убеден съм, че няма да се забавят. Убеден съм, че българските народни представители ще се съберат по възможно най-бърз начин и ще прегласуват своето решение и така ще отхвърлят президентското вето. България трябва да запазва своето достойнство като държава и не трябва да допуска по върховете на своята държавност лица като Румен Радев, които поставят на изпитание националната ни сигурност, отбрана и политическо достойнство в ЕС и изобщо в света.

Водещ: Поглед и към една друга тема. Лидерът на СДС изпрати писмо до новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изказвайки подкрепа на цялата партия. „Ще ръководите със здрава и протегната за диалог ръка“, пише той. Такива ли са и вашите очаквания?

Александър Йорданов: Урсула фон дер Лайен става председател на Европейската комисия след като е заемала поста министър на отбраната на Германия. Сам по себе си този факт, че една държава като Германия, може би най-важната, най-силната, най-авторитетната държава в Европейския съюз, стар приятел на България, е направила за толкова много години свой министър г-жа Фон дер Лайен, говори за нейните качества. И тук няма място за обсъждане. Това е очевидно кандидатура, която е добре премислена между лидерите на държавите членки, затова и тя бе предложена с единодушие от тях. И разбира се, приета от Парламента. Мисля си, че доколкото имах възможност вече и да чуя това, което говори г-жа Фон дер Лайен, и начина, по който общуваше с евродепутатите, включително и в семейството на Европейската народна партия, мога да заключа, че това ще бъде критичен за нашия европейски свят ръководител. Тя ще бъде умерен политик, такъв, какъвто по принцип трябва да бъде всеки политик в Европейския съюз. Защото Европейският съюз е обединение, в което се орязват, отричат крайностите на поведение, при което няма нужда от партийни политически вождове. За разлика от страната ни, когато понякога властва мнението, че начело трябва винаги да стои някакъв супермачо, командир, който да управлява държавата. Европейският съюз е свят на ум и мяра или казано с нашата хубава българска дума – на умереност. И точно такава политическа сила е Европейската народна партия, която именно издигна Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията.

Водещ: Не липсват обаче мнения, че изборът й не е особено изненадващ компромис между големите европейски семейства.

Александър Йорданов: Естествено, че ще бъде компромис. Това е европейската политика. Ние живяхме в свят, в който имаше само безкомпромисна политика – каквото каже вождът, това става. Само че отдавна вече сме в друг свят. В Европейския съюз до целта се стига чрез диалог, чрез разговори, чрез преговори, чрез взаимни отстъпки, чрез разбирателство. И това е големият шанс на държави, като България, да участват в това европейско семейство, в изграждането на този по-добър свят. Защото в другия свят, в който един политик или една партия решаваха всичко, този свят се провали и доведе нашата страна до национална катастрофа. Нека никога да не забравяме това.

Водещ: Индикация за какво обаче е изборът й? Казахте, тя е умерен политик, има ли яснота накъде ще поеме Общността оттук нататък?

Александър Йорданов: Общността ще поеме натам, накъдето реши. В момента Европейският съюз не е в някаква криза, та да се вайкаме какво точно да стане и как ще се случи. Европейският свят се развива по своите собствени закони, по законите, които той приема, и България участва в този процес. Внушаването, че Европа е едва ли не в криза, че предстои нещо лошо да се случи, обслужва чужда политика, антиевропейка политика. А антиевропейска политика, и то политика на водене на постоянна хибридна война срещу Европейския съюз, е политиката на Москва. Аз съветвам българските политици, ако наистина искат да бъдат европейски политици, да престанат да обслужват опорните точки на хибридната руска война срещу Европа.