Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Кметът на Девня разпореди незабавни мерки относно опасен отпадък в землището на общината

devnia23.jpgПо разпореждане на общинския кмет на Девня Свилен Шитов край АМ „Хемус“ ще бъде обезопасена тревна площ, в която са намерени медицински оппадъци. Става въпрос за десетки епруветки с кръв, изхвърлени край магистралата от неизвестен извършител. Не е ясно и какъв е произходът на биологичния материал в стъклените съдове, които са били забелязани от бдителен гражданин.

Кръвта може да е човешка или животинска, може да е заразна или не. Днес инспектори от РИОСВ-Варна и РЗИ-Варна посетиха мястото, но бяха единодушни, че не могат да идентифицират от къде идва отпадъкът, защото по тяхна преценка той бил стар, а етикетите на епруветките са заличени. Отговорното и добросъвестно управление на медицинските отпадъци е от голямо значение, защото те са с висока степен на опасност поради реалния риск от разпространение на заразни и инфекциозни болести, коментираха от РЗИ.

Кметът Свилен Шитов разпореди на отговорните длъжностни лица в общинския отдел „Екология“ незабавно да се свържат с оторизирана фирма, която да извози опасните отпадъци до специализирана инсталация за тяхното обезвреждане. По указание на г-н Шитов тревната площ ще се разчисти щателно и от битовите отпадъци, след което ще се извърши основна дезинфекция на целия район.

barometar.net