Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Съдия излезе с остро становище срещу Иван Гешев

ivan-geshevПредизвестеният избор на Иван Гешев за главен прокурор е повод за поредното гневно становище. С писмо до Пленума на ВСС съдията от Софийския районен съд Васил Петров, доктор по административно право, се обявява срещу номинацията, информира duma.bg

Петров смята за недопустимо неглижирането на функциите на прокуратурата в областта на административното правораздаване и конституционното правосъдие. „Опитът на г-н Гешев е сведен само до наказателното преследване. Публичната информация на сайта на ПРБ не дава сведения той да има публикация по научен въпрос или публикувано становище по вътрешноведомствен проблем на съдебната система или на прокуратурата в частност. Малкият опит като административен ръководител не дава надежда, че кандидатът разбира в пълна степен задачите и функциите на административните ръководители в съдебната система и взаимодействието им с ВСС. Липсват каквито и да било данни, че кандидатът е ориентиран относно проблемите на ЗСВ и че ще може да участва смислено в ежедневната работа на прокурорската колегия на ВСС и на пленума му, при която се обсъждат въпроси от областта на административното и финансовото право, съдоустройство, дисциплинарна практика и др.“, критичен е юристът.

Петров изтъква, че публичните изяви на Гешев убеждават в „способността и желанията му да арестува публично обвиняеми в корупционни престъпления лица“. „Те не убеждават в притежаването на широка и разностранна правна култура, необходима за заемане на длъжността главен прокурор на страната. Не убеждават и в какъвто и да било интерес към активно и ползотворно прилагане на правомощията на прокуратурата в областта на административното правораздаване и конституционното правосъдие“, продължава съдия Петров. Той посочва, че при правната култура, опита и интереса на Гешев, при необходимост главният прокурор да даде становище по конституционно дело или по тълкувателно дело на върховен съд, или по законопроект, засягащ дейността на прокуратурата или ВСС, е очевидно, че то ще отразява тясноведомствените интереси на прокуратурата или на главния прокурор, защото ще бъде писано от някой от юрисконсултите на прокуратурата или от редови прокурор във ВКП/ВАП.

Съдията настоява кандидатурата на Гешев да не бъде одобрявана.

Почти по същото време Асоциацията на прокурорите в България пусна позиция, в която брани Гешев от критични публикации. Повод е материал в „Капитал“, озаглавен „Тоягата и морковът зад номинацията на Гешев“. Прокурорите виждат в него целенасочен опит за внушение на обществото, че професионалната общност на прокурорите е изразила „услужливо“ подкрепата си за него „под команда“.

В отговор на сигнал от „БОЕЦ“ прокуратурата признава, че Детелина Ханчева, с която живее Гешев, е приближена с Марио Кръковски – ортака на главния свидетел по делото „Иванчева“ Александър Ваклин. От данните по преписката се установява, че Иван Гешев се познава от дълги години с Марио Кръковски и двамата са в приятелски отношения, пише в становището. Въпреки това прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за изгодните имоти, които Ханчева е придобила от Кръковски.

На снимката – Иван Гешев