Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.09.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7738
GBPGBP12.2021
CHFCHF11.7835

Анкета

Ще санкционира ли варненската полиция мотористите, които са заплаха на пътя през летния сезон?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

България готви нова оферта към Volkswagen

plevneliev-hristovБългарското правителство подготвя нова оптимизирана оферта за привличането на инвестиция за строеж на завода на Volkswagen. Това обяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017) и настоящ ръководител на Автомобилния клъстър.

„България не просто продължава да се бори, но има своите шансове. В поредица от разговори с министър-председателя и с ресорните министри намерихме начини да оптимизираме още повече офертата си. Днес продължават тези срещи между представители на Автомобилния клъстър и Министерството на икономиката. В много скоро време България ще покаже още по-добра оферта. Ще продължим да се борим с всички възможни законови методи. Ние се гордеем с това, че сме член на ЕС и НАТО и сме тази държава, която им предоставя най-добрите условия“, каза той в интервю за Нова ТВ.

Плевнелиев обвърза избора на Volkswagen между България и Турция с политическата ситуация на Балканите, като коментира, че евентуалното предимство в полза на Ердоган ще бъде негативен сигнал за „всички демократично мислещи хора на Балканите“.

„Хората разчитат посланието от VW и от Германия много ясно. В процедурата на Volkswagen има критерии като оценка на върховенството на правото, човешките права и свободи. Аз искам да видя каква е оценката, направена от концерна Volkswagen именно по тези неща. Искам да видя как сравняват Турция и България. Днес в Турция има журналисти по затворите, хиляди демократично мислещи хора без съд и присъда по затворите. Какво върховенство на правото има днес в Турция, каква защита на човешките права?“, каза Росен Плевнелиев.

„Нима това, че сме част от ЕС понякога не ни и пречи? За съжаление, ако погледнете конкретния казус, донякъде имаме този проблем, защото от другата страна един автократичен лидер на Турция може да обещае, каквото си иска. За него правилата не важат. Той е обещал на VW земя без пари, сграда без пари, просто да си докарат машините. И на това отгоре ще купи 40 000 автомобила без търг и обществена процедура. Това в България не е възможно именно заради ЕС. Ако България бъде избрана, това засилва изключително много позицията и на ЕС, и на Германия на Балканите. Ако бъде избрана Турция, тогава губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а просто става въпрос за едни пари, и там диктаторът е обещал повече“, каза още той.

Плевнелиев посочи, че правителството никога не е стигало в толкова напреднала фаза на преговори за стратегическа инвестиция в автомобилостроенето, а едногодишните преговори с Volkswagen са привлекли вниманието и на други компании към страната.

В същото време, той потвърди, че сигналите за липса на работна ръка създава допълнителен проблем пред способността на държавата да приключва успешно подобни преговори, информира webcafe.bg