Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

България готви нова оферта към Volkswagen

plevneliev-hristovБългарското правителство подготвя нова оптимизирана оферта за привличането на инвестиция за строеж на завода на Volkswagen. Това обяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017) и настоящ ръководител на Автомобилния клъстър.

„България не просто продължава да се бори, но има своите шансове. В поредица от разговори с министър-председателя и с ресорните министри намерихме начини да оптимизираме още повече офертата си. Днес продължават тези срещи между представители на Автомобилния клъстър и Министерството на икономиката. В много скоро време България ще покаже още по-добра оферта. Ще продължим да се борим с всички възможни законови методи. Ние се гордеем с това, че сме член на ЕС и НАТО и сме тази държава, която им предоставя най-добрите условия“, каза той в интервю за Нова ТВ.

Плевнелиев обвърза избора на Volkswagen между България и Турция с политическата ситуация на Балканите, като коментира, че евентуалното предимство в полза на Ердоган ще бъде негативен сигнал за „всички демократично мислещи хора на Балканите“.

„Хората разчитат посланието от VW и от Германия много ясно. В процедурата на Volkswagen има критерии като оценка на върховенството на правото, човешките права и свободи. Аз искам да видя каква е оценката, направена от концерна Volkswagen именно по тези неща. Искам да видя как сравняват Турция и България. Днес в Турция има журналисти по затворите, хиляди демократично мислещи хора без съд и присъда по затворите. Какво върховенство на правото има днес в Турция, каква защита на човешките права?“, каза Росен Плевнелиев.

„Нима това, че сме част от ЕС понякога не ни и пречи? За съжаление, ако погледнете конкретния казус, донякъде имаме този проблем, защото от другата страна един автократичен лидер на Турция може да обещае, каквото си иска. За него правилата не важат. Той е обещал на VW земя без пари, сграда без пари, просто да си докарат машините. И на това отгоре ще купи 40 000 автомобила без търг и обществена процедура. Това в България не е възможно именно заради ЕС. Ако България бъде избрана, това засилва изключително много позицията и на ЕС, и на Германия на Балканите. Ако бъде избрана Турция, тогава губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а просто става въпрос за едни пари, и там диктаторът е обещал повече“, каза още той.

Плевнелиев посочи, че правителството никога не е стигало в толкова напреднала фаза на преговори за стратегическа инвестиция в автомобилостроенето, а едногодишните преговори с Volkswagen са привлекли вниманието и на други компании към страната.

В същото време, той потвърди, че сигналите за липса на работна ръка създава допълнителен проблем пред способността на държавата да приключва успешно подобни преговори, информира webcafe.bg