Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Не заслужавате да живеете във Варна, тъпаци!

motorist333Академик Ангел Балевски споделя в края на миналия век: Страшно е когато простите хора са активни!Простият човек не е страшен, ако не е активен! Колко прав е академика разбирам 40 години по-късно! Достатъчно е да постоите 5 минути до булевард или улица във Варна, за да се убедите. Мотористи, които карат с безумна скорост, шофьори на коли, които форсират и карат с много над 50 км/час. Стотици автомобили, от които гърми чалга. В колите – ухилени муцуни, които ти казват: Мърдай там, градът е наш – ще правим, каквото поискаме!

Варна наистина е тяхна.

От няколко години, всяко лято водя разговори с комисар Даниел Пашов, шеф на ОДМВР-Варна. Обяснявам му, че полицията и КАТ трябва да спрат терора, на който са подложени варненци. Разказвам му как съм виждал малки деца да подскачат от страх, когато някое пишлеме с пистов мотор профучи край тях със 100 км/час. Питам го – Как така варненската полиция не може да се справи с тези мотористи,които са взели улиците на Варна за бащиния? Казвам му, че нощните гонки продължават и хората не могат да спят от ревящите мотори и коли.  За капак – един моторист щеше да ме прегази на пешеходна пътека на улица Дрин.

Комисар Пашов реагира с разбиране на молбите ми. Обещава, че това лято мерките са строги и мотористите и шофьорите ще бъдат озаптени. Това обаче не се случва. Да, през лято 2019, броят им по Владислав, Сливница и Цар Освободител малко намаля, защото им направиха нова писта – булевард Васил Левски. Но аз загубих надежда, че полицията ще се справи с проблема.  Полицията във Варна не се впечатлява от десетките катастрофи, които стават всяко лято заради превишена скорост, от убитите, от ранените.
Остана местната власт. Община Варна, Общинския съвет, кмет, зам.кмет по сигурността. Виждал съм мотористи, които форсират моторите си и карат като безумци пред сградата на общината, под кабинетите на кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. Двамата властимащи, които имат лостове Наредбата за опазване на обществения ред да се спазва, не ги ли дразнят наглите мотористи и шофьори? Нямат ли отношение към здравето и живота на варненци, които са подложени на безмилостен терор ден и нощ?

Никой властимащ във Варна няма желание да се справи с проблема, не очаквам и да го направи. Явно тези пишлемета с пистови мотори и шофьорите, които карат колите си като изоглавени са привилегирована каста. Никой не ги закача и те стават от нагли, по-нагли. Тези тъпаци спират по тротоарите и пешеходците няма откъде да минат. Честа гледка във Варна е майка с количка да върви по улицата, защото тротоарът е запречен от някой тъпанар.

Тъпаците не спират да карат колите си и в Морската градина. Няма сила, която да ги спре. Няма закони, няма наредби, няма местна власт, няма никой – тъпаците са взели Морската градина на абордаж. Трябваше да убият дете на паркинг до ресторант Хоризонт, за да се събуди местната власт и да направи пореден неуспешен опит да спре идиотите. Съдът е на тяхна страна. На съдът не му пука, че Морската градина е парк, а в парк е недопустимо да има автомобили.

Няма какво да добавя. Картината във Варна с всяко изминало лято става все по-мрачна. Няма воля Статуквото да се промени. След като видях и двама идиоти да карат АТВ във Варна ми стана ясно, че положението е безнадеждно. Във Варна няма и гражданско общество, което да въстане срещу наглеците. За хиляди години история, Варна въстана един, единствен път – когато вдигнаха сметките за ток. Без коментар.

Иво Югов

barometar.net