Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Проф. Тодор Кантарджиев: Легионелата може да се появи във всеки дом

todor-kantardjievЛегионелата – бактерията, която според британски публикации е причинила смъртта на двама туристи, летували в „Слънчев бряг”, може да се зароди във водната инсталация на всеки дом, ако дълго не сме я ползвали.Това обясни пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Когато температурите са високи, а студената вода във водопровода не е достатъчно студена и топлата не е достатъчно гореща, при една температура от 22 до 34 градуса се размножават тези микроорганизими. Става когато е застояла водата, защото инсталацията не е неползвана 5-6 дни. Съветвам хората, когато се връщат от море, да източват водата няколко минути и да не присъстват в помещението”, заяви проф. Кантарджиев.

В Европейския съюз за миналата година са регистрирани 11 343 болни от легионерска болест, 700 от тях са починали.
„Около 7,5% е смъртността при една тежка лятна пневмония. Това на практика е легионелна пневмония”, обясни Кантарджиев.
Според него публикациите в британските медии са прибързани. Освен това било мит, че бактерията може да се разпространи чрез съвременните климатици.„Нашите климатици вкъщи и в хотелите са безопасни по отношение на легионелата”, обясни проф. Кантарджиев.

Бактерията Legionella pneumophila за първи път е била идентифицирана през недалечната 1977-ма година. Епидемия на пневмония избухва сред ветерани отседнали в хотел през 1976 г. по време на събрание на Американския легион във Филаделфия. Заразяват се 221 души и болестта причинява смъртта на 34 от заболелите.

Какво е легионела и къде може да бъде открита?

Това е бактерия от пръчковиден тип, която живее в почти всички естествени водоизточници като реки и езера. Макар и широко разпространена в природата най-често тя може да бъде открита в ограничени количества. Легионелата става наистина опасна, когато попадне в битовата гореща вода и започне да се мултиплицира при наличието на благоприятни условия.

Температура на водата в диапазона 32 С – 42 С се счита за идеалната среда, позволяваща възпроизвеждането на бактерията. Това за наш лош късмет съвпада с предпочитаната температура за къпане от 40 С. В резултат на това през водопроводните тръби легионелата лесно достига бани, сауни, СПА вани, душ кабини, кранове и разбира се водни резервоари и подгреватели като бойлерите.

Каква опасност крие легионелата?

Бактерията достига до белите дробове след вдишване на водни пари, чиито фини капчици са носители на невидимите за простото око легионелни бактерии. Някои представители на рода, най-често Legionella pneumophila, могат да предизвикат у човека острата бактериална инфекция – Легионелоза. Болестта варира в остротата си от леко и подобно на грип заболяване (Понтиак треска) до тежка пневмония с потенциално фатален изход (Легионерска болест).

Клиничната картина на Легионерската болест се характеризира с кашлица, висока температура, главоболие, загуба на апетит и мускулни болки. В част от случаите кашлицата може да протече леко, но в една трета от пациентите се развиват кървави храчки. След третия ден клиничната картина се променя и започва да се забелязва появата на пневмонични процеси. Прогресивната пневмония бързо може да доведе до белодробна дихателна недостатъчност и смърт.

Как можем да се предпазим?

Легионелните бактерии не могат да се размножават ако температурата на водата спадне под 20 С, а започват да умират във вода над 60 С. При температура над 70 С легионелата умира почти моментално. Изглежда, че решението е лесно – просто оставяме бойлера да работи на максимална температура и убиваме бактериите. За жалост при температура на водата над 60 С започва образуването на големи количества варовик във водосъдържателя. Също така разходите за електроенергия при постоянна работа на нагревателя на максимална температура са значително по-високи.

barometar.net