Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Президентът за замърсяването на Гълъбово: Слаба държава или зависимости

rumen-radev444Системно обгазяване означава или че държавата е слаба и не може да изпълни контролните си функции, или зависимост от частни корпоративни интереси. Така президентът Румен Радев отговори на въпроси на медиите за силното замърсяване на въздуха в град Гълъбово. Днес той е на посещение там по повод 50-годишнината от обявяването на селището за град.

ТЕЦ „Брикел“ – част от енергийния бизнес около Христо Ковачки, в Гълъбово е емблематична за чести замърсявания и причина за образуваната европейска наказателна процедура срещу България. Само преди няколко дни любителско видео показа черен пушек, излизащ от комина на „Брикел“, няколко сигнала бяха подадени и до РИОСВ – Стара Загора. От екоинспекцията обясниха, че операторът е уведомил за аварирал работещ енергиен котел, което е причинило задимяването в района. Оттам посочиха още, че няма превишения на средночасовата норма за серен диоксид в събота и неделя. Пункът за контрол на качеството на въздуха обаче се намира в центъра на града.

Пред жителите на Гълъбово държавният глава също засегна темата за екологията. „Трябва всички заедно като държава и общество да работим така, че енергетиката да се развива чисто, екологично, да има перспектива,
държавата да не абдикира“, заяви той в приветствието си, цитирано от неговата пресслужба.

Президентът призова държавата да се възползва от силните програми на Европейския съюз за въглищни региони в преход, за да може младите да избират родното място за живот и реализация и да предначертават бъдещето на Гълъбово и на региона.

Държавният глава подчерта обаче, че икономическото развитие на региона не бива да се извършва за сметка на екологията и здравето на хората и изрази увереност, че положителните практики на спазване на екологичните норми, на модернизацията на инсталациите ще продължат, се казва в прессъобщението.

В него се предава и мнението на президента, че „държавата трябва да бъде на мястото си и да бъде по-силна в подкрепата на хората и в безкомпромисното налагане на всички екологични стандарти за региона“.

Преди дни и БСП обяви, че ще сезира прокуратурата за това, че държавата облагодетелства Ковачки, информира dnevnik.bg