Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

По-добри условия и заплащане за работещите в Градски транспорт договори днес кметът Иван Портних

portnih3425По време на работна среща днес, проведена във Варна, кметът на града Иван Портних, лидерът на КНСБ Пламен Димитров и лидерът на транспортния синдикат у нас Екатерина Йорданова дискутираха за по-добри условия и по-добро заплащане за работещите в „Градски транспорт“ ЕАД Варна, предаде репортер на Днес+.

„Проведохме поредица от работни срещи след подписването на Колективния договор на Дружеството и на база приоритетите, които сме извели, с цел, от една страна, стабилна среда в „Градски транспорт“, и от друга – една обществена услуга за всички варненци и гости на града. Достигнахме до текст на споразумение, което всъщност дава по-дългосрочна сигурност на дружеството и касае перспектива от 3 години. През този период ще се стараем да следваме постигнатата договореност за политика, насочена към подобряване условията на труд и подобряване на възнагражденията. Това е ясна стъпка за развитието на градския транспорт в морската столица. Знаете, че преди време 50% от линиите бяха обслужвани от частен превозвач и с много усилия успяхме към момента да имаме пълно обслужване на всички линии. Към днешна дата имаме 80 нови автобуса и 30 тролейбуса. Вчера подадохме апликационната форма за нови 60 електробуса, което на практика е постигане на 100 % обновяване на автопарка на Градски транспорт. Това са част от мерките, които предприемаме и за подобряване въздуха, който дишаме в града“, това заяви кметът Иван Портних по време на пресконференция, след приключване на работната среща.

Той допълни още, че в средата на месец септември ще бъде подписан договор между Община Варна и управляващият орган, веднага след което ще започне избор на доставчик на новите електробуси и избор на изпълнител за изграждането на зарядни станции за тях.

Ще бъде внесена промяна в наредбата на цените на абонаментните карти, касаещи различните социални групи: студенти, пенсионери, хора в неравностойно положение. Кметът поясни, че това ще даде една добра възможност на тези групи да ползват една по-качествена и подобрена социална услуга.

„Проведохме срещи с управата на дружеството, всички шофьори, с хората, които работят в дружеството, със синдикални лидери, които работят във фирмата. Бяха изложени всички проблеми, а ние се опитахме да ги пресъздадем синтезирано в споразумението, до което достигнахме днес. То предвижда увеличаване на фонда за работни заплати с 10 % годишно всяка календарна година, подобно на софийското. Това е рамката и се направиха много калкулации, но това е ангажимент, който е премислен“, това каза Пламен Димитров, като допълни, че хора от различни специалности, с различни умения и професионален опит, ще бъдат по-лесно привлечени, а това ще даде една стабилност на фирмата, както и сигурност на работещите в нея.

„Качествената услуга транспорт е пряко свързана с качествените работни места, а те няма как да бъдат такива, ако хората не са мотивирани. Много е важно да следим как се променя средата, как се случват инвестициите, и безспорно как се променят доходите на хората.
Част от това споразумение е договарянето на бонусна схема, която да бъде приложена за допълнително стимулиране на работещите, и чрез която се дава допълнителна справедливост. Планираното нарастване на доходите през следващите 3 години ще работи в посока на сигурността и ще даде възможност на хората да планират живота си, на фона на предвидените увеличения на възнагражденията“, така Екатерина Йорданова завърши срещата, като изтъкна още, че е много важно, общественият транспорт да остане както в услуга на обществото, така и да бъде управляван от обществеността, в лицето на местната власт на града.

Геновева Михайлова