Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

ТИМ окончателно спряха да строят стадион Варна, залагат на Алея Първа

stadion-varna343Групировката ТИМ окончателно спря строежа на стадион Варна. Сагата със стадиона, която се точи 12-та година продължава и според източници на www.barometar.net, ТИМ очакват финансиране от държавата за довършване на прословутия стадион – един от символите на Варна. През месец април 2019 г., спортният министър Красен Кралев каза: „Ако вървим към Европейско /б.р. по футбол/, във Варна се строи нов стадион „Варна“, който е с капацитет 23 хиляди места. Ако държавата се включи с акции в този проект, може с много малко средства да е доплати още за 7 хиляди места, да се ъпгрейдне до 30 хиляди места. И с много малко инвестиции може това де се получи.”

И на охранените кучета до Фестивалния комплекс вече е ясно, че ТИМ не желаят да инвестират в стадиона, а предпочитат да строят Аквакомплекси в курорта „Св.св.Константин и Елена“, жилищни сгради и да раздвижат проекта Алея Първа. И защо да строят стадион Варна, след като няма да спечелят нищо от него? Защо да не изчакат държавата да им помогне, както чакаха да продадат 14,5 декара на Кауфланд за 18 милиона лева и още 6.3 дка в същинските граници на стадион Юрий Гагарин? Закъде да бързат от ТИМ, когато местната власт и гражданското общество във Варна не ги притискат? Единственият, който може да ги размърда е Бойко Борисов – но и той не желае. С тези темпове ТИМ могат да завършат стадиона през 2030 година, стига да продадат други парцели от 136-те декара /с които община Варна влезе като апортна вноска/, на които може да се строи.

В края на март 2015 г. изпълнителният директор на „Спортен комплекс Варна” Марин Митев обеща, че ако не се пречи до 2017 г. стадион Варна трябва да е готов. „Зад стадиона аз съм човекът и Съветът на директорите. Ние можем да даваме отговорите.“ Оттогава изчете много вода, а  въпросите за стадион Варна висят във въздуха.

Обещанията за срокове за завършване на стадиона на общинския съветник Димитър Карбов /представител на общинския съвет в дружеството „Спортен комплекс Варна“ няма смисъл да се коментират. Колко успешно ТИМ баламосват Карбов не е тема за сериозен анализ, по-интересно е да се проследи историята на Сапунената опера –  стадион Варна:

Порочното зачатие на дружеството „Спортен комплекс“ Варна започва през 2005 г., когато на ТИМ са дадени 65% дялово участие, а на Община Варна 35% – въпреки, че общината влиза с апортна вноска на 136 дка.земя. Кой е изготвил този неизгоден за Община Варна договор?

След създаването на дружеството 10 години, никой от представителите на Общинския съвет в Съвета на директорите и Общото му събрание не прави нищо, за да осветли работата му. Никой от тези „представители“ не пита: Защо 10 години имаме една дупка, вместо стадион?

Имената на тези „представители“ са известни, но те не носят правна отговорност. Носят морална такава, но в България, тя се „носи” най-леко.

Борислав Гуцанов, Апостол Димитров, Веселин Марешки, Красимир Узунов, Благой Калфов, Стефко Иванов и другите мълчат, като риби за участието си в управлението на дружеството. Ще мълчат и занапред.

10 години е мълчал и ще мълчи бившият кмет Кирил Йорданов. Той никога не е разписвал нищо свързано с ТИМ. Нито за стадион Варна, нито за хотел Графити, нито за ресторант „Али Баба“ на плажната ивица.

barometar.net

Снимка – Морско око