Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Ако във Варна уволнят Даниела Стойнова, няма КОЙ да си мръдне пръста

Daniela-StoinovaКаквото е журналистката Силвия Великова за програма Хоризонт, това е Даниела Стойнова за радио Варна. И двете са доказани професионалистки, които тежат на мястото си. Но Варна не е София и журналистиката във Варна е тъжно отражение на девалвацията на професията ни. Във Варна, репортерките пърхат около политиците и не задават неудобни въпроси. Никой не пита премиера Борисов за некачествените ремонти на фирмите Хидрострой и Инжстрой, никой няма смелостта да го попита за претупания ремонт на булевард Левски. Във Варна всичко е цветя и рози – никой не пита кмета за изтърбушените градинки до общината и Кукления театър, за назъбените тротоари, тъмните улички /вчера щях да се пребия на ул.Державин/, ревящите мотори и коли нощем, дупките по улиците и безбройните котки. Никой репортер не пита областния управител за тоновете боклуци, които се изгарят до Варна, никой не пише за безобразното бавене на стадион Варна от групировката ТИМ, никой не пита за грандоманските щения на Дънката да окепази центъра на Варна с поредния си мастодонт.

Ако уволнят Даниела Стойнова от радио Варна, никой във Варна няма да се застъпи за нея. Защото журналистиката във Варна е като застояло блато, в което няма КОЙ да хвърли камък. БТВ и Нова телевизия включват Варна в новините си, ако има убийство, изнасилване, замърсено море, натровен турист или политически скандал. Хубавите новини за Варна в национален ефир са рядко. Позитивното е завряно в ъгъла за сметка на бедствията, авариите и негативното.

Журналистите във Варна работят за смешни пари, но нямат желание да се преборят за повече. Така им е добре. В България няма профсъюз, който да защитава правата на журналистите, няма и да има. Политиците и олигарсите нямат интерес журналистите да са финансово независими. Журналистът трябва да е беден, за да може да бъде купен евтино. Да пише глупости, да не задава неудобни въпроси и да е послушен като овца.

Това се превърна в държавна политика. Това е тъжно, абсурдно и гадно. Но докато такива като Пеевски имат медии, докато властимащите имат интерес – журналистите ще са бедни, като църковни мишки.

Станимира Колева

barometar.net