Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Огромен саламандър или водна змия е атракцията от река Яндзъ?

kitai-loh-nes salamandarНещо дебне в дълбините на известната в Китай река Яндзъ – и има множество дискусии за това какво може да бъде.Скоро се появиха кадри в популярния китайски микроблог Sina Weibo за това, което изглежда като дълго, черно същество, маневриращо във водите на реката и предизвика обширна онлайн дискусия.

Кадрите бързо набраха милиони гледания, а теориите са най-различни.Видеоклип, заснет край бреговете на град Ичанг в западната провинция Хубей, близо до язовира „Три клисури“, засне необичайната сцена. То набра повече от 6 млн. гледания и стотици хиляди харесвания, след като беше споделено от популярното Pear Video и показва как изглежда като гигантска змиорка или змия, която се плъзга по повърхността над водата.

Местните жители са заснели създанието от брега – и потребителите на социалните медии по подобен начин са били запленени от теории за това какво може да бъде създанието. Мнозина са публикували, с hashtag #ThreeGorgesMonsterPhotos, а специалистите започнаха да дават мнения.

В интервю за Pear Video, професор Ван Чунфанг от земеделския университет в Хуачонг отхвърли идеята той да е нов вид, като заяви, че вероятно става дума за обикновена „водна змия“.

Някои потребители казват, че „външни фактори като замърсяването“ могат да играят роля в мутацията на морската змия, която би могла да нарастне до необикновени размери. Отделни кадри накараха някои потребители да се питат дали неидентифицираният обект изобщо е живо същество, съобщи Би Би Си.

Популярният уебсайт за новини The Paper сподели отделни кадри за нещо дълго и черно, движещо се във водата, което изглеждаше по-малко анимирано.

Някои потребители се шегуваха, че публикувалият снимката очевидно няма телефон на Huawei. Коментарите варират: „Чудовищата винаги се появяват само когато има малко пиксели.“

И така, какво все пак живее в Яндзъ?

Гигантски китайски саламандри живеят в река Яндзъ. Те могат да нараснат до 1,8 метра дължина. Река Яндзъ е най-дългата река в Азия и е с дължина 3900 км. и е третата по дължина в света. Замърсяването обаче силно засегна реката през последните години, което означава, че нейната екосистема е станала по-тясна, а не по-широка.

Най-голямото същество, за което се смята, че съществува във водите понастоящем, е китайският гигантски саламандър, който може да достигне около 1,8 м дължина.

Този вид е критично застрашен, до голяма степен в резултат на замърсяване, информира БГНЕС