Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Съюзът на съдиите защити Калин Калпакчиев и нападна колегите си от ВСС

kalpakchievБезпрецедентно изправяне на една част от съдебната гилдия срещу друга допуснаха от НПО-то на Калин Калпакчиев. Заради него съдии се разсърдиха на съдии. Това стана факт след гневната декларация на Съюза на съдиите в защита на неговия шеф Калин Калпакчиев и по адрес на членовете на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет заради позицията им на съчувствие към близките на жертвата на австралийския убиец Джок Полфийман.

Именно съдия Калпакчиев бе начело на съдийския състав, пуснал на свобода близо 7 години предсрочно убиеца на Андрей Монов. Според Съюза на съдиите обаче е изпълнявал закона и не той, а колегите им от съдийската квота във ВСС са се поддали на политически натиск. Според съюза на Калпакчиев членовете на съдийската колегия нарушават съдебния закон и участват в охулването му, като се присъединявали към обществения натиск. От съдийския съюз хулят още колегите си съдии, че допуснали на съдията да се потърси дисциплинарна отговорност и Калпакчиев да бъде даже „малтретиран“.

Припомняме, че главният прокурор поиска ВКС да се заеме отново с предсрочното условно освобождаване на австралиеца след жалба на семейството на жертвата му, а ВМРО внесе сигнал до ВСС. Стана ясно още, че съдия Калпакчиев е трябвало да си направи самоотвод заедно с още една от съдийките, тъй като имат тесни взаимоотношения с Българския хелзинкски комитет. Комитетът ги е награждавал и финансирал, те пък взели предвид неговата дума за поправилия се Полфрийман за доказателство да го пуснат на свобода. Протести на партии и граждани се зародиха след възмущението в обществото по скандалния случай, а с всичко това обявява несъгласие Съюзът на съдиите, както личи от текста на позицията.

„Искам уволнението или оставката на съдия Калпакчиев и другите две от състава“, категоричен беше номинираният за кмет на София от ВМРО Ангел Джамбазки пред NOVA.

„Решението е политическо! Решението е нагло и скандално! Става дума за политическите мотиви на съдийския състав“, категоричен е заместник-председателят на ВМРО. Повод за гнева му бе пускането на свобода на австралиеца Джок Полфрийман близо 7 години предсрочно от постановената 20-годишна присъда. Освободи го съдийският състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от председателя му Калин Калпакчиев. Това провокира вълна от възмущение в обществото и сред политиците в парламента. Тримата съдии пък мотивираха решението си с аргументите, че австралиецът Джок Полфрийман се е поправил в затвора и е получил положителна характеристика от Българския хелзинкски комитет (БХК).

„Тези хора взеха едно политически мотивирано решение. За никого не са тайна техните политически пристрастия. Крайно време е да си решат заедно с още един съдия, който напусна наскоро, да си решат, да отидат в политиката и да не злоупотребяват с правосъдието“, призова евродепутатът, който не крие възмущението си от предсрочното освобождаване на убиеца на студента Андрей Монов. Такива съдии непрекъснато пускат рецидивисти да убиват хора по улиците, те освободиха човек, който е убил друг човек с нож в гърба и е опитал да убие втори, скандализиран бе Ангел Джамбазки, цитиран от dariknews.bg