Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.10.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7730
GBPGBP12.2229
CHFCHF11.7807

Анкета

Кой ще спечели кметските избори във Варна?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Стоян Тончев: Отношенията между Борисов и Пеевски са обтегнати, Гешев е неприемлив за САЩ и Европа

Stoian-TonchevОтношенията между ГЕРБ и ДПС (Борисов и Пеевски) са обтегнати поради редица причини и външни фактори. Комуникацията между тях е преустановена. Най-късно до края на годината Пеевски трябва да напусне перманентно България. Той има проблеми както в Русия, така и в САЩ и Европа (Франция). Това вече е заявено и те го знаят – и Борисов, и Пеевски. Сега ДПС е Делян Пеевски. Това каза пред Фрог нюз журналистът Стоян Тончев. Ето какво още разкри той:

Преди дни неочаквано бе сменен шефът на ОДМВР-Бургас. Това се прави малко преди местните избори. Как си обяснаваш тази смяна? Свързана ли е с изборите или е резултат от много по-дълбоки и невидими процеси в страната?

Отношенията между ГЕРБ и ДПС (Борисов и Пеевски) са обтегнати поради редица причини и външни фактори. Комуникацията между тях е преустановена. Смяната на директора на ОДМВР е очаквана за мен. От дълго време (2016 г.) се търси сериозна причина Калоян Калоянов да бъде свален от този висок пост, но местните избори неимоверно са катализатор на този процес и „рокадата“ е вече факт.

По моя информация от меверейските среди, сигурно е било много трудно на Младен Маринов да убеди Борисов, че Радослав Сотиров е точният човек за тази длъжност. Все пак, явно са стигнали до консенсус. Без съмнение, Борисов е нямал желание Калоянов да продължава да бъде директор на Областната дирекция.

Местните избори са много важни за Борисов и за него е от изключително значение да елиминира длъжностните лица, които под чуждо давление са способни да му подлеят вода при вота. Не е тайна, че вече бившият шеф на Областната дирекция на Бургас Калоян Калоянов е смятан за приближен до ДПС, но и до отстранения от Борисов втори човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов.

Калоян Калоянов е произведен от зам.-шеф на ОДМВР-Бургас в директор на ОДМВР-Бургас по времето на Цветлин Йовчев (бивш министър на МВР в правителството на Пламен Орешарски) в мандата на ДПС. Тогава кадърът на Цветанов Милен Димитров (бивш шеф на ОДМВР-Бургас) беше дисциплинарно и позорно уволнен и изкаран от структурите на силовото ведомство от Цветлин Йовчев. Законосъобразно и целесъобразно решение, според мен! И според съда. Дори заповедта на Йовчев за уволнението на Димитров бе разлепена на сградата на ОДМВР-то за назидание на всички.

Неговото място зае доскорошният му заместник Калоян Калоянов. Това се случва, когато ГЕРБ са в опозиция, а Борисов казва пред журналисти в парламента, че Доган го е поръчал –искат да го арестуват и да го убият в ареста.

В мандата на ГЕРБ Калоянов не беше сменен, което подсказва и припознаването му от страна на Цветанов.Очакват се изненади от страна на ДПС спрямо ГЕРБ на местните избори, така че това понижение на Калоянов и освобождаването му от длъжността директор на ОДМВР-Бургас е съвсем навременно.

От друга страна, Цветанов неколкократно подсказа с публичните си изказвания, че желае ГЕРБ да се провали на местните избори, с което вероятно ще докаже пред себе си, на Борисов, а и пред българските граждани и международни фактори – колко значимо е било присъствието му в партия ГЕРБ и изборния процес за печелене на избори.

Очакваш ли драстични промени в управлението на страната след местните избори? Какви ще са те и от какво и кого ще зависят?

Да, очаквам. Местните избори, сами по себе си, няма да променят абсолютно нищо, което да е от значение за живота на гражданите в България. Предстоящите местни избори ще очертаят други процеси, които са изключително важни и дори, бих казал, кардиологични за състоянието на политическите партии и като цяло за политическия живот у нас. Резултатите от тях ще поставят началото на временни бъдещи състояния на надмощие в конюнктурния властови спектър на статуквото, предшестващи кардинални промени. Всичко зависи от самите нас, но, тъй като виждат, че сме неспособни и в България все още няма зряло гражданско общество, са налични и външни катализатори.

Ще продължи ли моделът КОЙ да управлява задкулисно държавата? Медийни публикации загатват, че и при него ще има промяна. Какво знаеш по този въпрос?

Най-късно до края на годината Пеевски трябва да напусне перманентно България. Той има проблеми както в Русия, така и в САЩ и Европа (Франция). Това вече е заявено и те го знаят – и Борисов, и Пеевски. Сега ДПС е Делян Пеевски. Това е и последният мандат на Борисов. Външните фактори по оста „България и Балканите“ са много интензивни и моделът „КОЙ“ е несъвместим с демократичните процеси.
Между Борисов и Пеевски има вече косвена (чрез министрите на Пеевски в кабинета на Борисов) комуникация. Може дори да се каже, че ДПС и Цветанов „играят“ срещу Борисов. Въпреки това Борисов е одобрил кандидати за кметове от „крилото“ на ДПС – да бъдат издигнати от ГЕРБ. По Черноморието!

Още в началото на 2020 г. ще се усетят осезаемо промените. Към март месец се очаква формирането на нов програмен широкоспектърен кабинет, който ще бъде временен – от година до две. Борисов е поставен в международна изолация, заради случващото се в България и заради влиянието на Пеевски във всички политически, властови и икономически процеси. Затова е виновен самият Борисов, който като многомандатен премиер го е позволил.
На Борисов му е отказана среща с Тръмп, с Путин, с новия премиер на Гърция (върнаха го от въздуха), с Курц, с Ердоган, с президента на Сърбия, на Румъния… Премиерът на Северна Македония го „детронира“ от поста „лидер на Западните Балкани“, като пожела Гърция да поеме лидерството на Балканите. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео умишлено заобиколи България, като не я включи в Балканския си тур. Нищо не е случайно и всички дипломати разбират какво означава това за България и нейните управляващи – The End!

Към момента западните и презокеанските държави очакват протестите срещу единствената кандидатура за главен прокурор у нас да продължат, както и да има действия от страна на Борисов, а именно – предлагане на друга кандидатура за главен прокурор на България. Това може да се случи след неподписване от президента на указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. След това на ход е премиерът на България, с предложение на друга фигура за този висок и така важен за демократичното развитие на страната ни пост – Главен прокурор на република България.

България е част от геополитическата и икономическа стратегия на нашите партньори. Предвидено е у нас да бъде изграден мощен завод за бронетанкова техника, ремонт на самолети, както и за производство на двигатели на вертолети, да бъде върната силата и зачитането на върховенството на закона, свободата на медиите и демонтирана корупцията. Това ще се случи, обаче, след изпълнение на поставените условия…, в които Пеевски и Борисов не са част от бъдещето на България.

От „Репортери без граници“ обясниха в интервю пред Фрог, че през следващите 6 месеца се очаква страната ни да слезе под 111-то място по свобода на словото. Каква е твоята прогноза?

Убеден съм, че това ще се случи. Над мен се осъществи опит за убийство, с международен отзвук – поръчителите и извършителите не са наказани от закона и над тях стои властови чадър. Беше убита журналистката Виктория от Русе – истинските извършители и поръчители са на свобода. Закриха BiT. Репресират Frognews, арестуват журналистите на „Биволъ“, искат да им повдигат обвинения по скалъпени процеси, биха Люба Кулезич, запалиха колата на Сашо Диков, поляха Анна Заркова с киселина, изпочупиха Огнян Стефанов, уволняват неудобните журналисти, повдигат обвинения на издатели… примерите са много, включително и моят случай.

България ще продължава да изпада в класацията на „Репортери без граници“, докато моделът „КОЙ“ не напусне пределите на нашата страна. Да не споменавам за умишления фалит на КТБ и за източването към този момент на Българска банка за развитие (ББР) от фирми на Пеевски.

България е много далеч от демократичните страни и общества, съответно няма да има възможността да се похвали със свобода на медиите. Още по-малко, когато почти всички печатни издания са от орбитата на Пеевски и абсолютно всички се разпространяват по негова воля. Тоест – някои не се разпространяват.

Смяташ ли, че проектът на Слави Трифонов „Няма такава държава“ ще размести политическите пластове?

За Слави и неговия проект не намирам за необходимо да коментирам каквото и да е. Те не са алтернатива. Партията му е част от статуквото и неин продукт, с който се цели освежаване на политическата сергия с нови атрибути и привличане на негативния вот в ползва на сега управляващите.

Въпросите зададе Катя Илиева

/със съкращения/ – frognews.bg