Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2020
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7817
GBPGBP12.1793
CHFCHF11.8484

Анкета

Приемате ли строгите мерки, които прилага държавата в борбата с коронавируса?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Проф. Анелия Клисарова: Във Варна нещата се правят отзад напред и „на парче“

anelia-klisarovaЯсно е, че нещата във Варна се правят отзад напред и „на парче“. Градът се презастроява, без визия и цялостен план. И вместо да се разширява на юг и покрай езерото, той беше презастроен на север, в свлачищните райони, където вече няма и място. Огромни нови квартали, които имат действащи ПУП и ЗУТ, нямат имена на улици и номера на къщи, да не говорим за подземна инфраструктура“. Това коментира проф. Анелия Клисарова, кандидат-кмет за Варна, издигната от БСП, по време на среща с представители на Камарата на архитектите на Варна, Камарата на строителите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. С нея бяха и екип от експерти и общински съветници от листата на БСП – Христо Боев, Димитър Чутурков, Светлан Мариновски и независимият архитект Делян Жечев.
По думите на кандидат-кмета, за тези случаи, които не са един-два в града, сега тепърва ще се създава инфраструктура. „Най-нормалното бе да се направи подземната комуникация, улиците и тогава да се разреши на собствениците да си построят къщите. Сега има цели квартали, откъснати от града. Например, местност Пчелина – частна собственост, хората си построиха законно къщи, а нямат улици и номера. Какво правим, когато трябва да отиде линейка, пожарна, полиция? Това са хора, които плащат данъци и общината им е длъжник“, посочи проф. Клисарова. Тя добави, че преди да се строи някъде нещо, трябва първо да се направят нормални комуникационни връзки и подземна инфраструктура. А там, където вече има проблем, общината трябва да го реши незабавно.
Анелия Клисарова обърна внимание и на рамковите договори, които са много неизгодни за града. „Когато станах министър, аз също наследих много рамкови договори. Всеки нов кмет ще наследи такива. Доволен или не, никой не може да ги прекрати, освен ако не заплати огромни неустойки. Тези договори създават монопол, който вреди и пречи на конкуренцията и прогреса. Сега, както виждаме във Варна, монополите са започнали да ни управляват“, категорична бе проф. Клисарова. Тя посочи, че договорите за големите обекти и поръчки трябва да с общински предприятия и фирми. А с частните- да се сключват за кратки срокове и при специален общински контрол. Във „Визия за Варна“ БСП залага връщането на общинските фирми.
Сред другите важни въпроси, на които отговаря екипът на проф. Клисарова бе връщането на Експертния съвет към кмета. „Не само, че е важно и трябва да има такъв съвет, но аз ви гарантирам, че яко съм кмет, заедно с вас ще работим за осъвременяването на Общия устройствен план на Варна и по всички важни проекти“, каза проф. Клисарова пред специалистите. Тя допълни, че след като бъде чут гласът на варненци, Експертният съвет е този, който да реши приоритетите и да направи и реализира проектите по тях. „Никой не мисли, че за 1-2 или 3 години можем да превърнем Варна в нещо съвсем различно, но един мандат е достатъчен да се положат здрави основи, на които да стъпи Варна за следващите поне 30-40 години развитие“, каза още проф. Анелия Клисарова, цитирана от вестник Дума.