Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Костадин Костадинов – Фашизоидно мислене, отъркване в 5 партии и шамар от Марешки

kostadinovИнтересни хора сме варненци. Не обичаме крайните прояви и изказвания, не споделяме как се чувстваме. Когато срещна мой познат и го попитам “Как си?” – получавам отговора “Горе-долу”. Не е лесно да разбереш какво мисли варненецът. Той не обича да споделя. Но когато му прекипи става словоохотлив. Прекипяването се случва най-често по избори. Тогава варненецът излива насъбралата се горчилка пред познати и в социалните мрежи.

През 2015 г. социолозите бяха изненадани от резултата на Иван Портних – 76258 гласа, срещу 3202 за Кирил Йорданов. Но така варненци дават оценка на нечия работа. На предстоящите местни избори за 3-ти път иска да спечели доверието на варненци Костадин Костадинов. Преди 4 години той събра 6686 гласа, а през 2011 г. – 11 922 гласа. За 8 години Костадинов се забърка в много скандали, фашизоидните му изказвания зачестиха и едва ли варненци ще го припознаят за своя кмет. Предприемчивият варненец си гледа интереса и крайни националисти,като Костадинов не му вдъхват доверие. Те го плашат.

– Костадин е агресивен, непремерен и емоционално недорасъл, изобщо спокойно мога да го нарека едно политическо недоразумение, имам преки впечатления. – пише варненец във фейсбук. Дали е така? Ако съдим по изказванията на Костадинов за ромите – че са подчовеци, паразити, нечовешка сган, която няма място в цивилизацията и има два начина да се реши циганския въпрос – автоматичен и полуавтоматичен, твърдението е вярно. Костадинов много трудно ще спечели доверието на варненци, ще го подкрепят радикални елементи и крайни националисти, но варненецът с бизнес, стабилна професия и доходи, семейство и деца – едва ли.

Помня, че през 2011 г. на Костадинов се възлагаха големи надежди. Направиха му мащабна пиар кампания, рекламираха го като политик от ново поколение. А той се оказа несполучлив клонинг на ранния Волен Сидеров. Костадинов премина, като морски бриз през 5 партии – къде го гониха /ВМРО/, къде му обещаваха подкрепа /БСП/, за да основе накрая собствена партия. Но не може да претендираш, че си политик от ново поколение и да саботираш представянето на книги – дори да мразиш Иво Инджев и Александър Йорданов. Не може да си правиш пиар с видеоклип, на който разстрелват хора?!

Костадинов има и положителни качества, които обаче се туширани от радикалното му поведение и възгледи. Той e напорист, пробивен, написа учебник по родинознание, който стана популярен, автор е на филми и книги за нашата история. Но в ролята на политик му липсва чувството за мярка, дори се намеси в частен спор и отнесе шамар от Марешки, поиска смяната на турските имена на местности край Варна, гласува противоречиво като общински съветник, сменя партиите като носни кърпи – от дясната коалиция Варна утре /през 2011 г./ – чакаше подкрепа от БСП /през 2019 г./?!

Костадин Костадинов може да се реализира, като историк, автор на книги и филми. В политиката лимитът му е изчерпан, крайните му послания отблъскват и напомнят за Волен Сидеров. А както е известно имиджът и изборните резултати на първообразът се сринаха главоломно надолу. Същата съдба очаква и Костадинов.

Иво Югов

barometar.net
.