Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Любчев: Варна се почиства по остарял модел

ivan-lubchevИнтересна листа с кандидати за общински съветници подреди БСП-Варна. Водач е проф. Анелия Клисарова, на челни места са кандидатите за районни кметове, а в края на листата са опитният изборен биткаджия Аврам Тодоров и д-р Десислав Тасков. Аврам Тодоров няма нужда от представяне. Той е известен като „войник на партията“, брилянтен анализатор и върл противник на гуцановщината. Д-р Тасков е уважаван уролог, шеф на местната организация на БСП в Аксаково и единственият извън София, който беше включен в евролистата на БСП. На варненският лекар бе гласувано доверие да представи промените в здравеопазването в стратегията на БСП „Визия за България“. От двамата политици се очаква да привлекат мажоритарен вот в предстоящите местни избори.

На седмо място в листата за общински съветници е Иван Любчев.

Той е роден през 1960 г., завършил и Френската гимназия във Варна. Първото му висше образование е „Българска филология” във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“ /магистър/, второ висше – специалност „Право” /магистър/.  Работил е в община Варна, в дирекция „Контрол търговска дейност и туризъм“, като инспектор и началник-отдел. След това преминава в частния сектор, където менижира компании в битово-комуналните дейности, развива и собствен бизнес в образователните услуги за деца. По време на служебния кабинет на Огнян Герджиков е зам.областен управител на Варненска област. Разговаряме с Иван Любчев, който е и кандидат на БСП за кмет на район „Одесос“:

– Какъв е личният Ви мотив да се кандидатирате за общински съветник и кандидат-кмет на район?

– Мотивът ми е, че вярвам, че заедно можем да променяме Варна към по-добро.

– С какво не можете да се примирите във Варна?

– Не мога да се примиря с факта, че градът ни не изглежда добре –  въпреки разходите, които се правят. Не ми харесва хигиената на града, начина по който се поддържа и почиства, не ми харесва инфраструктурата в малките райони, липсата на паркоместа. Не ми харесва, че има движение на автомобили в Морската градина, липсата на места в детските градини, изключително натоварената училищна мрежа в централната част. Всичко това може да се промени. Например скоро установих колко занемарено е културно-историческото наследство на града: разкопките на ул.Цар Симеон,  срещу Арменската църква и Малката Богородица. Не ми харесва, че не можем да решим проблема с Дупката в центъра на Варна.

– Като експерт в областта на благоустройството, как мислите: защо Варна не се почиства добре и варненци са недоволни от сметопочистващите фирми?

– Варна не се почиства добре, защото не се упражнява контрол върху консорциума, който е ангажиран с тази дейност. Ако погледнем условията и каква техника е трябвало да използват фирмите, когато са кандидатствали за сметопочистването на Варна, става ясно, че те трябва да разполагат с богата на брой и качества техника. За съжаление никой във Варна не е виждал тази техника. Градът се чисти по остарял модел, с много работна ръка /която трудно се намира в момента/.

– Кой град бихте дали за пример за модерно и качествено почистване?

– Бургас. Градът се чисти с модерна техника, която излиза много рано, с по-малко ангажирани хора, с по-ефективна и високопроизводителна, поливалентна техника.

barometar.net