Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.02.2020
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.8051
GBPGBP12.3496
CHFCHF11.8380

Анкета

Според Вас създават ли проблеми на гражданите бездомните котки във Варна?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Пристанището на Доган във Варна получава 220 млн. лв. от правителството

Изключително щедри се оказаха управляващите към държавното предприятие ”Пристанищна инфраструктура” и по-конкретно към купения от Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“ показва одобрения вчера бюджет за 2020 г. В следващите три години предприятието ще получи над 250 млн. лв. под формата на капиталови трансфери. 220 от тях са за разширяване и модернизиране на пристанищната инфраструктура в района на Варна.

Записаните в правителственото решение цели на практика съвпадат с намеренията за разширение и развитие на пристанището на ТЕЦ „Варна“, обявени от новия му собственик – фирма, в която акционери са бившият транспортен министър Данаил Папазов и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Тецът има и договор за десетки милиони за поддържане на студен резерв, съобщава Сега.

Макар за удълбочаване на подходите към пристанището във Варна да се говори отдавна, реално развитие и конкретни суми от държавния бюджет бяха определени едва след като ТЕЦ „Варна“ мина в частни ръце. Само за 2020 г. е планиран трансфер от 111 млн. лв. За 2021 г. сумата набъбва до 131 млн., а през 2022 г. са предвидени по-скромните 11 млн. лв. – толкова, колкото години наред държавната компания е получавала, за да поддържа пристанищата за обществен транспорт.

„Допълнителните средства за 2020 и 2021 г. в общ размер на 220 млн. лв. са за развитие на пристанищната инфраструктура в района на град Варна във връзка със съвременните тенденции за увеличаване големината на корабите, което поставя определени изисквания относно дълбочината на подходите към пристанищните терминали. Тези инвестиционни решения ще позволят бързото изграждане на контейнер терминал, два терминала за зърно, един за течни товари (сярна киселина) и терминал за петролни продукти“, се посочва в мотивите за увеличената субсидия.

Описанието на инвестиционните решения съвпада с плановете за разширение и развитие на старото въглищно пристанище на ТЕЦ „Варна“, представени през лятото от Данаил Папазов, изпълнителен директор и председател на борда на директорите на електроцентралата. Преди година мажоритарен дял в нея придоби почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, след като купи за 3500 лв. дела на сина и дъщерята на Папазов в дружеството „Сигда“ – фирмата, купила от ЧЕЗ варненската електроцентрала. През юли Папазов, който е бивш министър на транспорта в правителството на Орешарски и бивш шеф на държавното пристанище Варна, обяви, че интересите на компанията са да развие зърнен и контейнерен терминал, където да обработва зърнени товари, корабни горива, битум, асфалт и олио. Тогава шефът на ТЕЦ „Варна“ обяви, че преговарят с фонд, базиран в Лондон, за 50%-но участие в инвестицията.