Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Българските плодове и зеленчуци впечатлиха Букурещ

Български земеделски производители участваха в международното изложение ИНДАГРА 2019 в Букурещ и за поредна година впечатлиха посетители и партньори с вкуса и качеството на родните плодове и зеленчуци. В рамките на 5 дни най-престижното експо на селскостопанската индустрия събра в румънската столица повече от 800 фирми от 28 държави. Българското участие бе организирано от Добруджанския овощарски съюз, в партньорство със Съюза на Дунавските овощари.

Стратегическата ни цел е развитието на конкурентоспособно производство на плодове в България, достигайки нивото на водещи производители в света. Правим го основно чрез обучение и внедряване на иновации, които са в синхрон с принципите за опазване на околната среда, казаха организаторите от Добруджанския овощарски съюз. Такава е и целта на участието в ИНДАГРА 2019 – да обменим опит и да заимстваме добри практики в отглеждането и реализирането на продукцията ни, подчертаха от Съюза.

„Изключително сме доволни от това, което постигнахме през настоящата година. Създадохме нови и затвърдихме дългогодишни контакти за износ на произведените от нас висококачествени плодове. Това е висока оценка, която получаваме от чуждите пазари“, каза Димитричка Търпанова – овощар и председател на Добруджанския овощарски съюз. По думите й за поредна година показваме, че българските плодове и зеленчуци не отстъпват на най-добрите в Европа, а натрупаната информация и опит ще помогнат на родните производители да утвърдят позициите си у нас и да стъпят на външни пазари. Създадени са нови контакти за реализиране на продукцията и достъп до добри производствени практики и запознаване с нивото на оборудване с машини и съоръжения. „Знаете, че влошените пазарни условия правят все по-трудно постигането на конкурентоспособни цени от страна на българските производители. Секторът е застрашен от свиване и с участието ни в подобни панаири оказваме допълнителна помощ и подкрепа на родните фермери да се представят по-добре и да реализират успешно продукцията си. Това е един от начините да преодолеем трудностите, които изпитваме“, допълни Николай Колев от Съюза на Дунавските овощари. Българското участие ИНДАГРА 2019 се реализира с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“.