Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Цветанов: Говоря с болка за ГЕРБ

Прогнозата, която съм дал 2 седмици преди изборната кампания за местните избори, се препокри 100%. ГЕРБ е печелившият в тези избори, но със сериозно отстъпление от областните центрове, защото 6 са загубени. БСП има съответният прираст, който те констатираха и той е факт. И ДПС бяха най-организираната партия, която си провеждаше изборите в смесените региони“ Така председателят на Евро-антлантическия център за сигурност Цветан Цветанов коментира резултатите от местните избори пред bTV. „Има определен страх в партията (ГЕРБ) и не всеки може да изрази своето мнение. Когато няма диалог, се получават такива резултати. Страх от различното мнение, което можеш да дадеш пред Изпълнителната комисия или пред хората, които взимат решения. Смятам, че премиерът не трябва да се сърди, когато чува различно мнение. Аз искам да му помогна в тази посока, защото бива подвеждан ежедневно от това, което му се съобщава“, обясни той.

„В София е с минус 3 общински съветници, но ГЕРБ се явиха със СДС. Много е важно да погледнеш тежестта на всеки един мандат, защото в областните центрове ГЕРБ прави отстъпление с минус 42 общински съветника. В София тежестта на един мандат е 4800 гласоподаватели“, каза още бившият зам.-председател на ГЕРБ.

„В София ние правим отстъпление с 80 000 гласа. Не може да се сърдиш на тези хора, които не че харесват Мая Манолова – това е една много силна аларма, която трябва да свири в ГЕРБ, защото това е отрицателен вот. Ако имаше друг кандидат на балотажа, нещата можеха да бъдат много по-различни. Защото много хора не излязоха да гласуват, защото нямаха за кого да гласуват. Не можем да виним столичани за това, което се случи. Ние трябва да търсим грешките в себе си. Аз това, което направих, е да подам оставката като зам.-председател на партията и да напусна парламента поради обективни причини. Но това е формалният повод, който беше намерен, има и други причини, които ме мотивираха да го направя. Но аз все още съм редови член на партията и смятам, че една демократична партия трябва да има дебат“, добави Цветанов.

„Аз съм убеден, че ако премиерът даде възможност реалните членове да говорят там, където са констатирали това, което е като слабост, мисля, че нещата ще бъдат много по-добри и няма да бъде така подвеждан. Защото тук не трябва да се сърдим на премиера. На него му се дават едни цифри, дават му се едни резултати и той казва „Ами те са повече“, коментира той.

„Аз в момента говоря с болка, но трябва да говоря много смирено. Аз не съм отстранен, сам си тръгнах. Аз бях човекът, който през всичките тези месеци съм успокоявал членове, които или искаха да си тръгнат, или искаха да участват като независими кандидати в общинския съвет, обясни още той.