Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Всяка дума е магична в „Сянката на вятъра“

Нека си признаем нещо. На всички ни се случва да прескачаме по някой и друг ред, когато четем – а понякога дори цели страници. Причините са много. Иска ни се да разберем как ще се развие действието по-бързо или пък описанията са твърде много, а се случва и просто да ни е скучно. Сега обаче ще ви разкажа за една книга, от която не откъснах поглед в продължение на дни.

„Сянката на вятъра“ на Карлос Руис Сафон е една от най-красивите книги, издавани някога. Постоянно я гледах на рафта и вътре в себе си тайно усещах, че в нея се крие нещо специално. Сърцето ми бе подсказало правилно. Веднага щом започнах да я чета, потънах в невероятната атмосфера на Барселона, пресъздадена прекрасно от Сафон. Прехвърляйки страница след страница, осъзнавах че скоро не бях попадала на толкова магична книга. Нито едно изречение не бе излишно, всеки един герой има определено и абсолютно правилно място в действията. Сафон описва един странен, мъглив, леко мрачен, но истински и жив вълшебен свят в своята първа книга от поредицата.

Всичко започва с едно малко момченце на име Даниел. Баща му е книжар, който обожава антикварни и стари книги. Тази любов се прехвърля и върху Даниел. Двамата посещават едно много специално и тайно място, а именно „Гробището на забравените книги„. Даниел избира книга, която да прочете и пази цял живот. Името ѝ е „Сянката на вятъра“ от Жулиан Каракс, неизвестен никому писател. Интересът на Даниел към книгата нараства все повече и повече след всяко четене, а заедно с това и интересът към автора и останалите му произведения. Опитвайки се да стигне до миналото на писателя, малкото момче пораства, но го очакват много разочарования в живота. Изгорени книги, неизвестен автор с инфернално минало, първите трепети на любовти и нейните падения, плашещ непознат в сянка без очи и нос.

Напрежение, невероятни обрати и много съспенс предлага тази невероятна книга. Карлос Руис Сафон ни представя великолепен роман, в който няма нищо излишно. Всяка дума е магична и доставя удоволствие в сърцето и душата на всички четящи и обичащи книгите. Нямам търпение да прочета останалите книги от поредицата!
Ревю на Вяра Недкова
lira.bg