Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Центърът на Цветанов е против „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“ заради зависимостта от Русия

Евроатлантическият център за сигурност на бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов излезе с позиция относно енергийната сигурност на България. Според центъра основните елементи на енергийната сигурност включват сигурни доставчици, достъпни цени и достатъчно ниво на диверсификация. Според хората на Цветанов понастоящем два енергийни проекта създават предпоставки за притеснение относно влиянието им върху енергийната сигурност на България – „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“.

Припомня се, че България подписа в рекордно къси срокове договор за строителството на продължението на „Турски поток“ през наша територията. За по-малко от 6 месеца се проведоха всички процедури, издадоха се всички разрешителни, подписа се договор и се направи първа копка.

Стойността на договора е над 1,1 млрд. евро. Дължината на трасето е 474 км. Според договора, строителството ще завърши за рекордните 250 календарни дни за линейната част. Финансиране за проекта обаче липсва, а по тръбата ще тече само руски газ. „Булгартрансгаз“ не разполага със средства за строителството на тази инфраструктура, констатират от центъра, като допълват, че нито Булгартрансгаз, нито дружеството майка БЕХ могат да изтеглят заем на такава голяма стойност.

Поради тази причина, условията на договора предвиждат сумата да се плати от приходите от транзит в срок от 10 години след пускането на тръбата в експлоатация. Това означава, че обслужването на дълга ще зависи от пренесените количества и цена.

Ако „Газпром“ реши да не използва тръбата и тя остане празна, „Булгартрансгаз“ ще трупа задължения, които няма да може да обслужва. Логично е при неплащане кредиторът да опита да придобие дружеството и неговите активи. Тази ситуация създавала предпоставки за диспропорционално увеличаване на руското влияние в политическия и икономическия живот в страната ни, както и риск от пълна зависимост на българския газов оператор „Булгартрансгаз“ от „Газпром“. Същевременно предвидените обвързващи договори за доставка на газ, щели да направят невъзможно диверсифицирането на доставките с втечнен природен газ.

Според Евроатлантическия център за сигурност притеснително е и състоянието на проекта за строителството на АЕЦ „Белене“. Припомня се, че след предложението от средата на 2018 г. на Министерския съвет да бъде възобновен проекта, Народното събрание прие решение, което забрани на правителството да предоставя каквито и да е гаранции или плащания по този проект и подчерта, че реализирането на проекта трябва да се случи „на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция“.
„През последните месеци правителството даде редица сигнали за възобновяване на проекта и привличане на руски и китайски инвеститори. Важно е в този контекст да се съхрани решението на Народното събрание. В противен случай, ако българското правителство даде гаранции за инвестицията на руската страна, рискуваме българската енергетика да бъде поставена в пълна зависимост от Русия. Същевременно не бива да подценяваме факта, че в сферата на атомната енергетика не е толкова важно кой притежава реакторите, а кой притежава технологията и може да преработва ядрения отпадък от работата на тези реактори“, завършва позицията на центъра, основан от Цветан Цветанов, информира news.bg