Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.12.2019
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7629
GBPGBP12.3158
CHFCHF11.7832

В категория Светът

Леонардо ди Каприо набеден за „заговорник“ от президента на Бразилия

Актьорът беше набеден от Жаир Болсонаро в съучастие на „заговорници“, които са палили горите на Амазония, за да получават повече дарения. Доказателства в подкрепа на конспиративната теория няма – което не пречи на бразилския президент да я разпространява като „истина“. Под хаштага #DesculpaBrigitte („Извинявай, Брижит“) се появи цяла серия от коментари на разгневени бразилци, които използват социалните мрежи, за да се разграничат от поведението на своя президент.

През лятото на 2019 г. актьорът се включи в световното движение в подкрепа на местните жители, които пострадаха при големите пожари в Амазония. Неговата благотворителна организация Earth Alliance се ангажира да вложи 5 милиона долара за защита на природата в засегнатите райони.

Световната кампания в помощ на Бразилия се превърна в реален политически проблем за президента Болсонаро, който беше критикуван многократно за неадекватната политика по опазване на околната среда и за забавената реакция при справяне с бедствието.

Правителството отказа да приеме предложената помощ от страните от Г-7 под претекст, че това би било нарушение на държавния суверенитет и опит на „великите сили да окупират Амазония“. В крайна сметка, Болсонаро нареди мобилизирането на бразилските въоръжени сили за ограничаването на пожарите.

Сега президентът изглежда решен на отмъщение срещу идеологическите противници – от френския президент Еманюел Макрон до Леонардо ди Каприо. „Този Ди Каприо е готин тип, нали? Да даде пари, за да подпалят Амазония“, казва той в изявление пред президентската резиденция.

Думите му идват няколко дни след като 4 доброволци-пожарникари, сътрудници на неправителствена организация от Алтер ду Шан, бяха арестувани от полицията. Обвинението срещу тях твърди, че четиримата са палили огньове с нарочната цел да ги документират и да привлекат повече дарения за организацията си в разгара на кризата в Амазония.

Заподозрените бяха пуснати на свобода със съдебна заповед, а политици и активисти от граждански организации подложиха властите на яростни критики заради опита за сплашване на неправителствения сектор и подмяна на отговорността за пожарите.

Публикации, които уличават WWF в съучастие с набедените за пиромани доброволци, се разпространяват масово в социалните мрежи в Бразилия. От ръководството на Световният фонд за защита на дивата природа категорично отричат обвиненията в заговор с цел финансова облага.

Конспиративната теория за престъпно поведение от страна на сътрудници на НПО-тата беше разпространена от самия президент Жаир Болсонаро през лятото. В едно от живите си включвания във Facebook от август, той обяви, че „по всичко личи, че неправителствените организации се насочват към Амазония, за да запалят гората“.

Сега Болсонаро отново уличи WWF: „И какво направи неправителствената организация? Кое е най-лесното нещо? Да опожариш гората. Да направиш снимки, да направиш видео. Правят кампания срещу Бразилия, свързват се с Леонардо ди Каприо, той дарява 500 000 долара“.

Организацията отрича да е плащала на местни доброволци за снимки по време на пожарите, и твърди, че не е приемала дарения от актьора.

Леонардо ди Каприо също излезе с официална позиция до Асошиейтед прес, в която посочва, че не е подпомагал организациите, посочени в разследването на бразилските власти.

„Макар че заслужават подкрепа, ние не сме финансирали атакуваните организации. Бъдещето на тези незаменими екосистеми е подложено на риск и аз съм горд, че стоя рамо до рамо с групите, които ги защитават“.

Нито през лятото, нито сега Болсонаро не представя доказателства за скандалните обвинения. На въпроса с какви улики разполага, през август той отговаря „Няма разписан план. Тези неща не се правят така“. Все пак няколко дни по-късно президентът допусна, че е възможно местните фермери да палят умишлено горите, за да разчистват терени, информира webcafe.bg