Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Георги Тошев: Стефан Данаилов си отиде щастлив

”Моето момче, винаги ще има кой да те смачка, но винаги ще има повече хора, които да ти подадат ръка. Ние хората сме греховни, важно е да вървиш с достойно изправена глава.” Това са едни от последните думите, които е отправил Стефан Данаилов към автора на биографичната книга за него „Стефан Данаилов : Романът на моя живот“ Георги Тошев, който сподели какво е за него този велик човек пред БНТ.

Георги Тошев разкри, че Стефан Данаилов му е завещал личния си архив, който съдържа много писма, бележки и различни други лични документи и спомени, за които авторът е поел ангажимент да разкаже в следващо издание.

За мен най-важното е, че успях да опиша любовта на Стефан Данаилов към живота. Аз не познавам друг човек, който така да обичаше живота. Архивът му е една голяма отговорност. Аз обещавам да допълня книгата, като това ще стане догодина за рождения ден на професора, обеща Тошев.

„Аз бях допуснат до живота на Стефан Данаилов в последните 5 години, които бяха много деликатни. Тогава той имаше много повече време да си спомня. За мен той си отиде щастлив. Усмивката не слизаше от лицето му. Днес видях шест поколения българи, които го изпратиха. Едва ли има толкова много българи, най-вероятно се броят на пръстите ми на едната ръка, които да оставят такава следа. За мен най-важното му качество беше изключително честните му отношения с всички. Неговата спонтанност също беше отличително качество. Със сигурност е допускал грешки. Всички сме грешни, но не всички сме достойни. Него го ядосваше несправедливостта. Това е човек, който до последно се вълнуваше от всичко. Животът преминаваше през него. Той искаше да бъде запомнем като актьорът Ламбо. Стефан Данаилов е една епоха. Аз не обичам да сравнявам и да звуча патетично, но той е човек, който оставя следа. Тепърва ще разберем неговата следа“, каза още Георги Тошев.