Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Община Варна отпуска близо 138 000 лв. на варненски училища, за да задържат ученици в клас

Комисията по наука и образование към Общински съвет – Варна даде съгласието си за отпускане на близо 138 000 лв. за дофинансирането на маломерни и слети паралелки в шест общински училища. Учебните заведения, в които има такива паралелки, са ОУ „Кап. Петко войвода“, СУ „Елин Пелин“, ОУ „Св. Кл. Охридски“ в с. Константиново, СУ „П. К. Яворов“, ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Л. Каравелов“, информира varna24.bg

Най-много средства ще бъдат отпуснати на ОУ „Капитан Петко войвода“ и ОУ „Св. Кл. Охридски“, в които има и най-много самостоятелни и слети паралелки с брой ученици под норматива. Двете училищата са единствените в кв. „Галата“ и с. Константиново, като първото обхваща и учениците, живеещи в местностите „Ракитника“, „Боровец“, „Прибой“, „Зеленика“. Те отговарят на условията за осъществяване на качествен учебно-възпитателен процес, но още по-важното е, че в тези училища децата учат близо до дома и не се налага да пътуват, коментира Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна.

Подобна е случаят и със СУ „Пейо К. Яворов“ – единственото средно училище в район „Вл. Варненчик“. В паралелките се обучават предимно социално слаби ученици, живеещи на територията на района. Решението за дофинансирането ще има социален ефект и ще даде възможност на записаните в тях ученици да завършат средното си образование.

В СУ „Любен Каравелов“ в кв. „Аспарухово“ децата са предимно от малцинствата. До момента те са се обучавали в училището и родителите им желаят да продължат образованието си в „Любен Каравелов“, тъй като за тях е непосилно да поемат пътните разходи до друг квартал.

От малцинствените групи са и по-голямата част от учениците в Xб клас с профил „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ „Елин Пелин“, който също се дофинансира. Учениците живеят в района на училището и не биха продължили обучението си в друго училище, се посочва в мотивите на администрацията. Другата дофинансирана паралелка – XIа с профил „Изкуства – Хореография“, е единствената в града със специфични учебни предмети, които се изучават в задължително избираема подготовка. Осигуряването на средства от общинския бюджет ще даде възможност на учениците да продължат образованието си.

В района на „Иван Вазов“ няма друго основно училище със свободни места и същевременно учениците да се обучават в най-близкото по местоживеене учебно заведение. С дофинансирането ще могат да се запазят двете паралелки през следващите години.