Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

ВМРО – Варна честват годишнина от смъртта на Мара Бунева с футболен мач?!

Странен начин да отбележат годишнина от смъртта на революционерката Мара Бунева са избрали от ВМРО-Варна. Ето какво пише до редакцията на barometar.net, областният координатор на партията Венцислав Сивов:

„На 13 януари 2020 г. се навършват 92 години от подвига на Мара Бунева, разстреляла в Скопие сръбския мъчител Велимир Прелич. По този повод ВМРО Варна кани дамите от журналистическата гилдия в града, на приятелски мач с дамския отбор на ВМРО Варна. Срещата ще се състои в събота 11.01.2020 г. на стрелбище “ КОМБАТ“, ул. “ Тролейна “ 12, от 13. 00 ч.“

Необяснимо хрумване е да отбележиш годишнина от смъртта на революционер с футболен мач?! Фантазията на ВМРО-Варна очевидно е стигнало до това абсурдно решение, без да измисли нещо по-оригинално. Как, с какъв акъл съчетаваш героичната смърт на Мара Бунева с футболна среща остава загадка?! Оставяме хрумването на ВМРО без коментар и публикуваме факти около смъртта на Мара Бунева:

На 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва в центъра на Скопие Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите. Велимир Прелич е юридически съветник на Скопска Бановина и като такъв е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация. Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.“ Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си. Погребението й е извършено без свещеник и опело в безименен гроб. Панихиди в нейна памет са извършени от македоно-българската емиграция в България, САЩ и Канада.

barometar.net