Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Младен Иванов: Очакваме два пъти повече приходи след въвеждането на „синята зона“ в широкия център на Варна

Над 5700 места за кратковременно паркиране в обхвата на втория етап от „синята зона“ ще бъдат пуснати най-късно до юни месец във Варна. Това съобщи за Varna24.bg Младен Иванов, директор на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“. „В момента правим подготовка за „синя зона“ широк център за въвеждането й в експлоатация. Проектът е одобрен през 2019 г. от Комисията по естетизация на градската среда. Оттук нататък се работи по полагане на маркировка, поставяне на знаци и рехабилитация. С опита, който имаме с въвеждането на предишната зона, организацията не е никак лесна. Много работа на терен ни чака, преди да се случи всичко. В момента подготвяме нещата с фирмите, които ще работят и метеорологичните условия трябва да са с нас, за да можем да работим.

Обхвата на зоната в широк център е по ул. Кракра“, след това по ул. „Беласица“, по бул. „Владислав“, включва улиците „Дрин“, „Пирин“, „Битоля“, оттам покрай Чаталджа, „Генерал Колев“, покрай НАП и Морско училище. Зоната е два пъти по-голяма от първата. Предвидени са над 5700 паркоместа, като са предвидени места за паркиране за хората с увреждания, така също монтирането на 12 зарядни станции, като всяка зарядна станция ще обслужва два автомобила, които ще могат да се зареждат едновременно. В сегашната „синя зона“ ще бъдат монтирани други 10 станции за електромобилите. Инфраструктурата е много важна за този вид транспорт, ние няколко месеца сме с такива автомобил за контрол над паркирането и сме много доволни“, сподели Младен Иванов.

Според статистиката в приходната част на „синята зона“ има няколко пера. Най-голям дял има кратковременното паркиране, след това е служебният абонамент, поставянето на скоби и локалното платено паркиране за физически и юридически лица.

Приходите за миналата година са над 3 100 000 лв. Те се използват за благоустрояване на градската среда, рехабилитация на тротоари и улици в обхвата на зоната. „Средно на ден се репатрират около 60 автомобила, което не е никак малко, но в тази бройка се включват и съдействията във връзка с ремонтите и пътните строежи. Автомобилите, които трябва да бъдат преместени по тези причини не заплащат нищо, но те са разход за нас. Вчера имахме 60 такива автомобила. Рязко се промениха нещата с пускането на новите паяци. Преди бяха средно по 25 автомобила дневно, сега са много повече. Общо техническите средства тип „паяк“ са пет, сега работят 4 от тях, скоро пускаме и петия. След 17 часа се работи по-трудно, защото е тъмно и колегите работят по-бавно. Що се касае до множеството запитвания на какъв принцип се вдигат неправилно паркираните автомобили, съгласно инструкцията за работа на дейност „Репатриране“ това, което аз изисквам, е да се вдига най-пречещия автомобил, спрял на пешеходна пътека, затрудняващ пешеходци, възрастни хора, майки с колички. Ако има 10 автомобила, спрели на една улица, се вдигат първият и последният, но с приоритет е най-пречещият“, каза Младен Иванов.