Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2020
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7817
GBPGBP12.1793
CHFCHF11.8484

Анкета

Приемате ли строгите мерки, които прилага държавата в борбата с коронавируса?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Нено Димов сам взимал решения за водата от язовир „Студена“

Нено Димов сам е взимал решенията за количеството вода от яз. “Студена”, което да се използва за промишлени цели. Това става ясно от разпитите на зам.-министрите в МОСВ. Разговорите бяха разпространени официално от прокуратурата и са във връзка с разследването срещу вече бившият екоминистър за водната криза в Перник. Нено Димов е обвинен в безстопанственост, а вчера магистратите решиха да го оставят в ареста.

Появи се и нова информация – на 29 ноември миналата година с служители на Басейнова дирекция проверили яз. “Студена“ и установили, че е демонтиран водомерът, който отчита излизащата от язовира вода. Обяснението било, че устройството е под наем и собственикът си го е прибрал.

“Липсата на този водомер ограничава възможността за коректно измерване на водните маси, излизащи от язовира“, подчертава Мая Дряновска от отдел “Управление на риска от наводнения” в дирекцията по управление на водите.

Според показанията става ясно и нещо много интересно – неизвестен мъж позвънил във втория работен ден на новата година и се представил за изпълнителен директор на “Стомана индъстри”. Той заявил на Дряновска, че Димов му поръчал лично да се обади и да поиска отпускане на вода за неговото предприятие. Тя обаче отказала.

От разпитите става още ясно, че Димов не е изменял исканията на предприятията почти до момента, в който се наложи 100 хил. души да минат на воден режим. “През времето ми на работа с министър Нено Димов не се сещам той да не е утвърждавал или да е връщал за преработка месечен график за комплексните и значими язовири. Имам информация, че той е провеждал сещи с експерти от Дирекция “Управление на водите”, докато са обсъждани различни въпроси, касаещи водния ресурс”, посочва в показанията си зам.-министър Атанаска Николова.

“Най-напред и най-значим (приоритет) е питейно-битовият въпрос и задоволяването на населението с вода за тези нужди; следващият приоритет е напояването, едва след това идват въпросите с ползването на водния ресурс за промишлени и екологични нужди“, подчертава Николова, като спряла да отговаря за управлението на водите на 21 август 2018 г.

Тази отговорност минала към Красимир Живков. „Аз лично никога не съм утвърждавал, дори и по заместване, графици за водовземане от язовир “Студена”, така също и не съм издавал разрешителни за водовземане и водоползване на язовир “Студена”, подчертава пред разследващите той, като допълва: “Категорично министър Нено Димов никога не е искал от мен да му дам мнение или становище, които да касаят месечните графици за водовземане на язовир “Студена“.

Изменения започнали да се правят едва след 7 ноември – непосредствено преди началото на кризата в Перник. “Искам да посоча, че аз лично никога не съм комуникирал с управителите или собствениците на “Стомана индъстри” и”„Топлофикация Перник“. Зная, че “Стомана индъстри” е собственост на някакви гърци, а “Топлофикация Перник” – ТЕЦ Република е на господин Христо Ковачки. Не съм имал с него нито официални, нито неофициални комуникации, не съм говорил и по телефон с него, но тук е мястото да посоча, че той е идвал в МОСВ. Не зная по каква тема и при кого е бил“, разказва Красимир Живков.

От думите му става ясно, че именно заявки на пернишката “Топлофикация” не са били входирани в деловодителната система на МОСВ, а са идвали директно на електронната поща. За същото потвърждава и Мая Дряновска от отдел „Управление на риска от наводнения „в дирекцията по управление на водите, цитирана от frognews.bg

На снимката – Христо Ковачки