Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Диагноза: Държавна хазартна зависимост

НФСБ се трогнали от щетите, които нанася на нацията лотарията и предлагат промени в Закона за хазарта. Защо обаче, тези промени не обхващат сериозните проблеми с хазарта? Вариантите са два – или липсва анализ и експертиза за реалните проблеми, или има договорка да се бутнат само определени неща, с което няма да се попречи на бизнеса. Да сте виждали досега финансовия министър Владислав Горанов да е в тандем със Симеонов? Защо пък точно за лотарията се кооперираха?

Частната „Национална лотария“, чиито мажоритарен собственик е бизнесменът Васил Божков, обяви, че национализацията ѝ от държавата, каквото е едно от предложенията за промяна в закона, ще причини „огромни финансови и репутационни щети на България“. Според лотарията подобна стъпка ще доведе до огромни финансови щети за данъкоплатците заради евентуални бъдещи съдебни дела, свързани с предсрочното едностранно прекратяване на 10-годишния лиценз на „Националната лотария“.

Освен закононарушенията, за които ви разказахме, анализ на Фрог разкри още редица пагубни проблеми, но за тях, както е казал поетът „ни дума, ни вопъл, ни стон“. Горанов се включи вероятно защото частните играчи печелят от лотарията повече, отколкото можете някога да си представите, а един от тях упорито се твърди, че е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Някой трябва да ги защити на държавно ниво, както обикновено. „Лафка“ е един от големите дистрибутори на лотарийни билети, цигари, вестници, бързи кредити и т.н. Да е направил до сега нещо Горанов, което да е в ущърб на Пеевски? Едва ли сега ще е тръгнал натам. Едва ли може да очакваме и масови проверки, въпреки, че има за какво.

Закон, който никой не зачита

В Закона за хазарта изрично е записано, че моментната лотарийна игра е хазартна игра, че хазарт е всяка игра на случайността, в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби залогът. Записано е още: „В хазартните игри могат да участват само пълнолетни дееспособни физически лица, за които няма ограничения в този или в други закони. Недееспособните могат да получават билети или талони за участие в традиционна лотария, тото игри и томболи само по дарение“*. Ей така докато си четете, можете ли да направите разграничението между дееспособно и недееспособно лице. За непълнолетните би трябвало да е ясно, въпреки че това нарушение – продажбата на талончета на деца, са до такава степен ежедневие, че на никой не правят впечатление.

Дефиницията за недееспособност е доста обширна – обхваща и лица с различни видове зависимости, като алкохол, наркотици, други вещества, психични и душевни заболявания. Това че го пише в закона не означава, че касиерката в хранителния магазина или бензиностанцията може да различи такова лице. Кой ли пък ще я санкционира, че му е продала търкалка, човека си я плаща. Мислите ли, че лотарийните билети НЕ се продават както на непълнолетни, така и на недееспособни лица. Законодателят явно е преценил, че това е опасно и точно заради това закона го забранява?

Но още веднъж – какво от това…

Хазартът е мания за непостижимо щастие, но повечето печелят печал

Според закона хазарта, каквито са моментните игри, лотарията или търкалките, не би трябвало да ви подвеждат, че чрез тях можете да оправите проблемите си. Но само вижте как се казват билетите с надежда „Сбъдни мечтата си“, „Мечтания дом“, „Печалба за цял живот“, „Американска мечта“, „Море от съкровища“, „Празничен кеш“, „Египетско съкровище“, „Детелинки на късмета“ и т.н. Много е важно, че самия билет те увлича в ритуалността да изтъркаш покритието, което отнема време и вдига адреналина на макс, за да искаш пак и пак.

Много често под въздействието на голям стрес като загуба на работа, загуба на близък човек, развод или друго социално сътресение се развива натрапчиво желание, свързано с хазарта, с желанието да се довериш на късмета си и да получиш щастие. Съдбата трябва да те компенсира за неправдата в живота ти. Това са част от вярванията в народопсихологията на българина, че на който не му върви в любовта му върви в хазарта. Залага се най-често заради желанието да се избяга от депресията, от нищетата, от житейските несгоди, от мизерията, от невъзможността да се погрижиш за децата си, за родителите си, за себе си. Според проучванията жените са по лабилни в това отношение от мъжете. Хазарта води до динамична промяна на настроението, асоциирана със залагането. За много хора е познато онова специфично вълнение и прилив на енергия, свързвани с хазарта, което става важно повече, отколкото печалбата на пари. Личността на хазартно зависимият е емоционално свързана повече с усещанията от еуфорията, отколкото с парите сами по себе си. Еуфорията е дрогата при хазарта. Някои хора са крайно суеверни и дори вярват, че могат да контролират резултата. Изследванията показват, че много хора, диагностицирани със хазартна зависимост имат изкривени вярвания за парите, като източник и едновременно с това решение на техните проблеми.

Специалистите наричат прекомерното залагане мания. Манията е дискретна болест, която върви редом със силна възбуда, идваща отвътре меланхолия, безпричинни позитивни промени в характера и неспираща потиснатост. В други държави има специализирани служби, телефони, сайтове за помощ на хазартно зависими и хора с проблеми с хазарта. В България няма нищо подобно. Преди време имаше сайтовете за информация, как да се спасите от проблемите си с хазарт, на които изобилно се рекламираше и препращаше към страниците за… хазарт. Какво по-хубаво място да рекламираш от сайтовете в които хората търсят помощ. Лечението на лица с хазартна зависимост минава директно през центровете за наркозависими, защото у нас няма други специализирани институции. Все едно в една стая да „лекуваш“ болен от хепатит, болен от шарка и болен от дезинтерия… Трудно е, не е ясно дали е възможно. Грозната статистиката сочи, че 25% от зависимите от хазарт, потърсили лечение, вече са опитали самоубийство.

/със съкращения/

frognews.bg