Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Директорът на Математическата: Не връщам пари в МОН, има преходен остатък

Във връзка с публикация на barometar.net за възвикнало недоволство сред учители в Математическа гимнация – Варна относно коледните бонуси се свързахме с директора на гимназията Павлин Петков. Той отговори на нашите въпроси:

Каква е сумата за коледни бонуси на учителите и персонала на гимназията?

МГ „Д-р Петър Берон“ е общинско училище. Първостепенният разпоредител с бюджетни кредити е Кмета на Общината. Директорът е второстепенен. Изпълнението на бюджета за всяко тримесечие и за финансовата година е публична информация, която може да видите на сайта на гимназията, в Раздел „Училище“, подраздел „Финанси“. Съгласно браншовия Колективен трудов договор (КТД) в училищата се начисляват допълнителни трудови възнаграждения (ДТВ) 3 пъти в рамките на една финансова година, без да се упоменават равнища, защото в различните училища са различни финансовите възможности. За 2019 година в МГ „Д-р Петър Берон“, както се вижда от финансовия отчет, са начислени ДТВ в размер на 51 096 лева и други плащания, съгласно Вътрешните правила в размер на 22 714 лева. Политиката на училището е ориентирана към двукратно плащане в рамките на годината – по случай 24 май и по случай 1 ноември. Тези ДТВ се определят персонално. За да се спази КТД-то за броя плащания, по случай Коледа се начислява символично ДТВ по равно на всички служители в размер на 50,00 лева. Тези средства тази година бяха начислени в едно плащане, заедно с ДТВ по случай 1. ноември.

Каква част от сумата е върната в МОН?

В МОН не се връщат никакви средства. Вероятно информаторите Ви не са наясно с понятието „преходен остатък“. Видно от финансовият отчет, преходният остатък за 2019 г. е в размер на 107 010,93 лева. Тук влизат целеви средства от програми на МОН, средства за стипендии на учениците и само 2 500 лева същински бюджетен остатък. Преходният остатък не може да бъде харчен в рамките на една финансова година, защото учебните години обхващат 2 финансови години. Законът изисква преходният остатък в целият си размер да бъде върнат в бюджета на Общината в края на финансовата година, след което в началото на януари всичките средства се възстановяват на училището, което е длъжно да ги прибави към субсидията към новата финансова година и предвиди изразходването им за това, за което са предназначени.

Получил ли сте бонус за върнатата сума и в какъв размер?

Правилата за определяне на работните заплати, ДТВ и всичко, касаещо директора се определят от Министъра на образованието. Може да се запознаете с тях от сайта на МОН, раздел „Делегирани бюджети“.

Скоро закупил ли сте нов автомобил и на каква цена?

Този въпрос е закононесъобразен.

barometar.net