Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Десните към кмета Портних: Вашата покана за среща предизвика у нас недоумение!

Председателите на ДСБ-Варна Васко Василев и на ДА,България-Варна, Нелко Начев изпратиха до редакцията на www.barometar.net отговор на отправена покана за среща от страна на кмета Иван Портних:

До Председателя на ПП „ГЕРБ“ – Варна и кмет на Варна, г-н Иван Портних

Уважаеми г-н Портних,
Отправената покана за среща от групата на представляваната от Вас партия в Общински съвет – Варна предизвика у нас известно недоумение. От една страна, с удовлетворение констатирахме, разбирането Ви, че реституцията вече не е причина за презастрояването на Варна. Това е сериозна заявка за дясно политическо мислене! От друга страна, ставаме свидетели на фрапантно непознаване на процедурите по промяна на ОУП, които са подробно описани в Закона за устройство на територията. Със сигурност тези промени няма да станат факт с разговори в стаята на общинския съветник.
Съгласно разпоредбите на ЗУТ, „Кметът на общината представя за приемане от общинския съвет ежегоден доклад за изпълнението на общия устройствен план на общината, съответно на населеното място или селищното образувание, и прави предложения за изменение на плана, ако такова се налага.“ Що се касае до експертите, с които бихте могли да осъществите на практика тези изменения, те също са посочени от законодателя. Това са главният архитект на Общината, председателят на Комисията по архитектура и градоустройство към Общински съвет Варна, архитектите и инженерите от ЕСУТ, проектантският колектив, изработил ОУП, професионалните камари. За професионални проблеми е нужно да се търси професионално решение от експерти, но ще ви е от полза да вземете под внимание и становищата на гражданските и неправителствените организации във Варна, както направихме ние.
Общият устройствен план не е партийно мероприятие. Политическите партии, представени в Общинския съвет могат само да заявят воля да подкрепят или отхвърлят чрез гласуване промяната на ОУП. Имате нашите уверения, че Демократична България би подкрепила всяка промяна, която ще доведе до съхраняване и положително развитие на нормалната градска среда във Варна. Ние, като единствени политически представители на варненската демократична общност, настойчиво изискваме от Вас незабавно да насочите вниманието си към проблема с презастрояването на града и да предприемете спешни действия за ликвидирането на причините за него! Това не е демагогия, а демократична реалност. Очакваме да предприемете ясни и конкретни действия в тази посока.

С уважение: Васко Василев – председател на ДСБ-Варна
Нелко Начев – председател на ДА,България-Варна

barometar.net