Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът Портних инспектира ремонтните дейности в район „Аспарухово“

Кметът на Варна Иван Портних инспектира ремонтните дейности в Район Аспарухово, предаде репортер на „ДНЕС+“. Напредва ремонтът на НУ „Васил Левски“, готова е цялата фасада, поставена е дограмата, завършени са работите по новия покрив, ВиК и ел. инсталациите, монтирани са металните стълбища между етажите. Вървят довършителни дейности във физкултурния салон и санитарните помещения, боядисват се стени и тавани.

Уверенията на новата фирма-изпълнител са, че до края на месец май обектът ще е готов, а децата ще влязат в класните стаи през новата учебна година. Припомняме, че сградата на училището е построена през 2011 г., но заради некачествено изпълнение се наложи изцяло да бъде ремонтирана и укрепвана. „Община Варна си търси правата в съда, делата продължават.“, каза кметът Портних.

Срокът на договора за приключване на ремонтните работи в училището е 20 май 2020 година, поради изникнали допълнителни дейности, заявени от директора на училището Стела Петрова.

Иван Портних, заедно със зам.-кмета Христо Иванов, посетиха и местността Карантината, където в момента с бързи темпове текат строителните дейности по изграждането на Рибарското пристанище. „Изградени са оградните молове, източният и западният слип, изцяло са приключени дейностите, свързани със строителството под вода. Започват дейности за изграждане на сградата на брега, в която са предвидени помещения за разтоварване, съхранение, продажба и спедиция на уловената риба. Срокът за приключване на строителството е ноември 2020г.“, уточни кметът и добави: „Започваме ремонт на читалището в кв. Галата, такъв предстои и в читалището в Аспарухово“.

Във връзка с възникналите през последните дни дискусии в социалните мрежи, Иван Портних коментира, че „Вековният чинар ще бъде запазен! Срещнах се със собствениците на терена и получих уверението им, че дървото няма да бъде засегнато от инвестиционните интереси и ще бъде защитено с нова декораривна ограда.“

„Зелена светлина“ се отваря и пред проекта за развитие на Аспаруховия парк, след като Върховният административен съд се произнесе в полза на проекта на Община Варна, но трябва да се изчака, тъй като тече законният срок за обжалване.

Кметът сподели, че продължавата усилията на общинската администрация за развитие на зелените зони във Варна. „На север предвиждаме свързване на район „Владислав Варненчик” през Балъм дере с Природен парк „Златни пясъци”. На юг ще развиваме горските масиви край кв. „Галата”, парк „Боровец“ в Джанавара – с опазване и експониране на археологията, горите край Звездица и Константиново“.

Геновева Михайлова

dnesplus.bg