Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Доц. Атанас Мангъров: Този, който затвори Банско е гледал много филми

В Банско няма епидемия, а вирусът е доказан при четирима души. Да се затваря целият град е проява на сила, но от епидемиологична гледна точка е безсмислица. Това заяви доц. Атанас Мангъров в сутрешния блок на БТВ. Участието на Мангъров съвпадна по време с брифинга на Оперативния щаб, където бе съобщено за епидемиологична пътека от Банско към Бургас и Скопие.
„Явно този, който прави това нещо в Банско, е гледал много филми и действал като на кино“, коментира Мангъров. По тази логика трябва да се затвори цялата страната, да стоим в мазетата и нищо да не правим. Колко време мислите, че можем да го направим това нещо, запита доц. Мангъров, който смята, че след няколко дни хората ще започнат да бягат през полето и храстите и ще намерят начин за напуснат Банско.

„Може би трябва да започнат да стрелят по тях или да ги заключват. Все пак епидемиологията е наука и трябва да се изхожда от нейните принципи“, посочи Мангъров. Според него ако се мисли, че може да има зараза, това трябва да се докаже и да се изследва, а и резултатите от карантината ще бъдат по-добри, защото ще се знае какво се случва.

Според него обикновените маски не вършат никаква работа. „Носенето на маска дава на човек измамна сигурност, че той е едва ли не е защитен, но всъщност той е един рицар без броня“, допълни лекарят. Той е скептичен и по отношение на носенето на ръкавици, като според него хората просто трябва да си мият често ръцете със сапун.

Според наблюденията на Мангъров за нашата страна пикът на разпространение на коронавируса може да бъде след около 3-4 седмици. Мангъров обясни, че за да се спре една такава епидемия, трябва поне 70% от населението да стане имунно и да е изградило антитела. Антителата ни пазят, докато сме живи, но някой вируси, като коронавируса, имат способността да се изменят. През следващите години се появяват нови щамове, които ще могат да преодолеят защитата, предупреди доц. Мангъров.

Припомняме, на 17 март оперативният щаб реши Банско да бъде поставен под карантина за две седмици, след като там бяха потвърдени четири случая на коронавирус. Според експертите дори и специфичният климат и карането на ски подпомагат разпространението на инфекцията. Ден по-рано ски зоната в Банско и другите два основни зимни курорта у нас – Боровец и Пампорово, бяха затворени, предаде БТВ