Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борислав Гуцанов и „политическият коронавирус“ в БСП

Борислав Гуцанов беше преизбран за председател на Градския съвет на БСП-Варна ден преди да бъде обявено извънредно положение заради коронавируса. Така той стана последния избран в кампанията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви във вторник, че изборите в партията се отлагат до края на извънредното положение. Това изглежда календарно съвпадение, но на практика Гуцанов вкара „политически коронавирус“ на „Позитано“20. Той бе избран със 148 срещу 3 гласа, след като за него гласува и групата на Красимир Янков.

Преди това той се договори и с Корнелия Нинова, чиято оставка месеци наред искаше. Двамата заровиха „томахавките“ на пленума на НС на БСП през декември. Ролята на посредник според информатори от центрлалата е изиграл Асен Марков, сочен като „Сивия кардинал“ на „Позитано“20, който е изключително близък до лидерката.

Той е бил съветник на първия председател на БСП Александър Лилов, смятан за „политически баща“ на Борислав Гуцанов. Асен Марков е известен и като резидент на проруската групировка в централата – Корнелия Нинова, Румен Овчаров, Красимир Янков и Георги Гергов, твърдят източници от централата на партията.

Борислав Гуцанов е „прокси“ на влиятелните руснаци във Варна – по икономическа и политическа линия, което му осигурява не само подкрепа на проруската групировка на „Позитано“20, но и мощно корпоративно рамо.

Централата на БСП на „Позитано“20 беше налазена от „руско ресто“, след като Корнелия Нинова направи „дворцов преврат“ и отстрани приближените до Кирил Добрев апаратчици.

Превратът обслужи Борислав Гуцанов за когото доскорошният Втори в БСП е „личен враг“, който искал да го отстрани от лидерския пост в БСП-Варна.

Пренареждането на „Позитано“20, посредничеството на Резидента на проруската групировка Асен Марков и договорката с Корнелия Нинова бяха знак за Градския съвет, който гласува почти единодушно.

В същото време според източници от централата на БСП Борислав Гуцанов си е свършил работата на терен с подкрепата на Красимир Янков и Асен Димитров, изключително близък до Сергей Станишев.

(Според негови противници дори е „разкешил“ по районите 100 000 лева „за организационна работа“ – по 20 000 на район.)

Така след десет години като лидер на БСП-Варна се стигна до „Гуцанов форевър“ – „руското ресто“ на „Позитано“20 обедини групировките на Нинова и Станишев.

Преизбирането на руското „прокси“ Борислав Гуцанов е знак, че Корнелия Нинова, смятана за политическо протеже на шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин, ще победи на прекия вот с огромно мнозинство.

bgsniper.com