Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Проф.Дидие Раул: С тази нарастваща тревожност по-вероятно е да умрем от други неща, отколкото от Covid-19.

Дидие Раул не помръдва. Въпреки ехото на политическото и медицинското недоверие, ръководителят на IHU е убеден в значимостта на хидроксихлорохина за лечение на пациенти с Covid-19. Въпреки медийната психоза, той повтаря: „По-вероятно е да умрем от нещо, различно от „китайския коронавирус“.

Докато председателят на Научния съвет, Жан-Франсоа Делфраси, тържествено призова за мащабна скрининг стратегия, Дидие Раул от своя страна я приложи веднага след пристигането на първите пътници от Ухан. „И също така, ако резултатите са положителни – 627 мъртви за един ден и 40 000 случая на Covid-19 в Италия, ние вече не говорим за грипа, за който говорихте преди няколко седмици“ – казва Делфраси.

Дидие Раул: Вероятно не разбирате. Всички ситуации трябва да бъдат поставени в перспектива. От какво инфекциозно заболяване се вълнуваше цялата преса миналата година? Дребна шарка.
В крайна сметка имаше 1000 случая с един починал. Светът на информацията живее в свят, паралелен на моя – този на наблюдението. Преминахме от преувеличаване към прекъсване. Годишно, в света има 2,6 милиона смъртни случаи, дължащи се на респираторни инфекции. Представяте ли си, че 5 000, 10 000 или дори 100 000 ще променят статистиката?

  • Не говорим за статистика, говорим за хора, цели ограничени популации …

Дидие Раул: Какво искате да говорите за другите? Хората умират, да. Най-големият процент на смъртност през последните години във Франция беше през 2017 г.: 10 000 допълнителни смъртни случая през зимата, а ние дори не знаехме дали е грип. 10 000 жертви са много. Но тук сме под 500.

  • Следователно статистическият аргумент е единствената призма…

Дидие Раул: В Марсилия диагностицирахме 120 положителни проби, имаше два смъртни случая на хора над 87 години. Но съществуват и други вируси, които убиват.

„Ендемичните коронавируси“ убиват повечето от китайците. Непрекъснато се сблъсквам с причините за смърт в целия регион с този вид нарастваща тревожност: за момента е по-вероятно да умрем от други неща, отколкото от Covid-19. Старостта, съпътстващите заболявания и късното лечение са фактори на смъртността. Може да не е разбираемо, но това е реалността. Единственото, което ме интересува, са данните, суровите данни. Данните ще останат, а мненията – те се променят … Не мога да предсказвам бъдещето, но определено не съм изплашен.

  • Как си обяснявате ситуацията в Източна Франция?

Дидие Раул: Аз съм учен и това липсва в тази страна.Голяма част от политическия и административния свят реагират като вас – медиите. Не бива да реагираме така. Единствените данни, които ме интересуват, са данните от наблюденията. Само пресата говори за случващото се на изток, аз нямам никакви данни. Японците направиха много красив експериментален модел, като ограничиха възрастните пътници в круиз на Diamond Princess. Това, което видяхме – 700 заразени. Но въпреки крехкото население, само 1% загиват. Това е моето наблюдение, това е реалността. Когато има 1000 жертви на изток, тогава ще кажа: “Да, сериозно е.“

  • Коронавирусът наистина ли циркулира във въздуха? Вие не сте съгласен с това?
  • Дидие Раул: Не съм, защото има няколко човека в Париж, които си мислят определени неща. Аз се занимавам с наука, а не с политика. Инфекциозните заболявания не са много сложни, те са диагностика и лечение. Това е B-A ba, ако хората не познават B-A ba на инфекциозни заболявания или хлорохин, които се изучават през третата година в медицината, няма как да помогна.
    Няма да поправям образованието на онези, които „поправят“ света по телевизорите. Не ме интересува какво мислят другите. Не съм аутсайдер, аз съм лидер. Истинският въпрос е: как тази държава стигна до такова състояние, че предпочитат да слушат хората, които не са достатъчно информирани?
  • След шест дни лечение, вирусното натоварване на 75% от пациентите е отрицателно, лекуват ли се?

Дидие Раул: Те са излекувани от вируса. Но ако имат увреждане на белите дробове, то няма да изчезне след три дни. За момента също не знаем след като пациент се излекува, дали може да се разболее отново. Това не е описано от китайците, които са два месеца пред нас.

  • Какво ще кажете за останалите 25%, които все още са с положителни проби? Влошава ли се положението им, както казват около 7-ия и 8-ия ден?

Дидие Раул: Не сме имали влошаване в разглежданите случаи. За момента сериозни случаи са тези, които нито се откриват, нито се лекуват и пристигат с много сериозна дихателна недостатъчност. Те отиват направо в реанимация и там най-вероятно ще умрат. Ако преглеждаме и лекуваме хората от по-рано, непременно има по-голям шанс да им спестим 48 часа преди терминалната фаза.

  • Вашата стратегия от началото на епидемията е да мобилизирате всички IHU, за да направите масивен скрининг. Защо, това не беше национална стратегия от самото начало?

Дидие Раул: Това не е моята стратегия, а здравият ми разум. Не знам защо това не е национална стратегия, а политически избор. Аз, изпълнявам задължението си. Правя това, което трябва да правя. Но не аз измислих театъра, нито текста. Аз съм единственият с класическото мнение за инфекциозните заболявания, докато всички останали губят ума си …

  • Какво ще кажете за страничните ефекти от лечението с хидроксихлорохин?

Дидие Раул: Това, което хората казват за страничните ефекти, е просто заблуждаващо. Това са хора, които не са отворили медицинска книга. Над милиард души са го погълнали, хората, които страдат от лупус, го приемат от десетилетия… Познавам много добре тези лекарства, лекувал съм 4000 души с ‘Плакенил’. Не съм аз странния, просто хората са невежи. Лекарството не е тоскично.

  • Правителството обяви, че ще разшири тестването на хидроксихлорохин, но от екипи, независими от вашия. Защо?

Дидие Раул: Нормално е. До преди 30 или 40 години, когато се сблъсквахме със заболявания, не ни пукаше колко качествено ги лекуваме. Първият човек, който имаше стафилококова инфекция, беше излекуван с пеницилин и всички бяха доволни. Тъй като започнахме да ставаме все по-компетентни, трябваше да направим „слепи проучвания“, след което да направим публично достояние данните, така че да няма измамници, заради финансовите залози. Днес от китайците знаем, че средният носител на вируса е 20 дни. Ние имаме средства за измерване на вирусното натоварване и виждаме, че то намалява. Не ни трябваше контролна група. Доволен съм от разширените проучвания с лекарствата, които действат.

Ако имате някакви съмнения относно моите качества на лекар, това не е мой проблем. Лекуват се хора по целия свят – не се чувствам по-отговорен за болните в Париж, отколкото за тези в Корея. Не се опитвам да бъда арогантен. Ако хората не искат да гледат числата, не мога да помогна. Извършихме 2/3 от тестовете във Франция и създадохме военна машина.

lentata.com

Източник: laprovence.com