Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Видеоклип предизвиква младежта към критично мислене в интернет

Национална информационна кампания “Намери друг начин”, насочена към младото поколение и засилване способността му да разпознава радикалното съдържание в интернет, стартира преди дни с първото от поредица видеа в социалните медии.

Със свеж и емоционален тон клипът третира съвсем сериозна тема – тази за омразата в интернет и склонността за радикализация сред младежите. Изследване, проведено от Центъра за изследване на демокрацията миналата година, стана ясно, че 52% процента от младежите у нас са били изложени на крайно съдържание онлайн. Това провокира родни инфлуенсъри и отговарящи на профила на участващите в изследването младежи да застанат с лицата си пред камерата и да изкажат своето несъгласие.

В лентата се включват любимата на младото поколение певица Прея, инфлуенсърите Павел Колев и Христо Стефанов (Ицака), известни като Играчите, Стефан Попов-Чефо, както и обикновени тийнейджъри, които искрено недоумяват кое провокира омразата и със своята реакция предизвикват подрастващото поколение да бъде по-възприемчиво към алтернативните гледни точки.

Зад кадър е гласът на журналиста Люба Ризова, която има богат опит във възпитаването у младежите на критично възприемане на информацията онлайн и разпознаване на фалшивите новини.

“Езикът на омразата, гневът, презрението и грубото охулване онлайн, което споделят и препредават младите хора, е вид обществен вирус (думата на 2020). Този вирус не поразява телата, а душите”, коментира Ризова. “Трябва да предпазим тийнейджърите от първоначалната емоция и да съумеем да рестартираме начина, по който мислят и възприемат съдържанието, което ги залива отвсякъде.”

Какво споделиха инфлуенсърите и младежите и какъв беше техният отзвук от поднесената информация, може да видите в сайта и профилите в социалните медии на кампанията или в платформите за видео споделяне.

За кампанията:

„Намери друг начин“ е разработена в подкрепа на политиките на Европейската комисия, които имат за цел да гарантират икономическия, културния и социалния растеж на страните от Европейския съюз и могат да се развиват в стабилна, законна и сигурна среда, както и за изграждането на отворена и по-безопасна Европа.

Кампанията се финансира по Програма за овластяване на гражданското общество към Фонд „Вътрешна сигурност“ на Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ на Европейската комисия и ще продължи през 2020 година.

barometar.net