Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

„Байер“ ще плати 11 млрд. заради препарата Раундъп, който причинява рак

Германската фармацевтична компания „Байер“ (Bayer) обяви, че ще плати 10,8 милиарда долара като обезщетение на американци, които внесоха жалби, че препаратът Раундъп им е причинил рак.

Става дума за дела, по които „Байер“ е страна след като купи компанията Монсанто – производител на хербицида. Досега от германската компания отричаха този хербицид да е опасен за здравето и подчертаваха, че той е разрешен от регулаторите по света.

От „Байер“ заявиха, че споразумението ще сложи край на около 75% от съдебните спорове, свързани с Раундъп, за който има подадени общо 125 000 жалби. Споразумението също въвежда механизъм за решаване на потенциални бъдещи рискове.

През 2019 г. двама жители на малко градче в Калифорния доказаха, че са получили рак вследствие на ползване на препарати за унищожаване на плевели с марката Roundup („Раундъп”), на които се доверили, за да поддържат двора си от 1982 г., когато купили първия си дом. После те сменили къщата си четири пъти, но винаги използвали същия продукт за тревата и цветята отвън.

Съдебните заседатели от Върховния съд в окръг Аламида, източно от Сан Франциско, където се гледа делото, постановиха, че Алва и Алберта Полойд са получили неходжкинов лимфом заради съставката грифозат, която се съдържа в Roundup. Те осъдиха компанията да плати поотделно на двамата по 1 милиард долара наказателни щети и допълнителни 55 милиона за колективни компенсаторни щети. Много правни експерти обаче смятат, че сумите ще бъдат драстично намалени при обжалване.

Това е третата осъдителна присъда срещу Roundup от средата на 2018 г. В предишните две дела компанията бе осъдена да плати съответно по 80 млн. долара (на мъж в Санта Роса, Калифорния) и 289 млн. долара (на собственик на голф игрище в района на Сан Франциско). Последната сума бе впоследствие намалена на 200 млн. долара. В различни съдилища в цялата страна има внесени още 10 хил. иска срещу Roundup.

Глифозатът представлява неселективен системен хербицид, който е много добър за борба с плевелите, особено с многогодишните, и е активното вещество в популярния в САЩ препарат. Глифозатът убива плевелите, като оставя растенията или земеделските култури живи. Освен това глифозатът е най-често използваната съставка в продукти с подобно действие света. През 2015 г. обаче Световната здравна организация (СЗО) обяви глифозата като възможна причина за развитие на канцерогенни заболявания. В момента продукти с глифозат са забранени в Австралия, Белгия, 8 провинции на Канада и други.