Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

БСП иска парламентът да изслуша Гешев, а Пеевски да каже има ли министри

„БСП за България“ поиска Народното събрание да организира изслушване на главния прокурор Иван Гешев и да осигури присъствие в пленарната зала на депутата от ДПС Делян Пеевски, който да каже има ли министри в третия кабинет на Бойко Борисов. Призива към председателя на Народното събрание направи днес депутатът Антон Кутев.

„Моля, председателят на Народното събрание да покани Делян Пеевски да дойде на работа. Всекидневно се чуват слухове, че имал негови министри, както и че той управлявал съдебната система. Да вземе да дойде на работа, за да разберем от него какво управлява или не“, заяви Кутев.

Темата за влиянието на ДПС и Пеевски в изпълнителната власт е особено актуална в последните дни, след като на фона на многохилядните протести с искане за оставката на правителството, премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите на финансите, на икономиката и на вътрешните работи с мотив „съмненията за зависимости на тримата от ДПС и депутата от партията Делян Пеевски“. Ден по-късно се разбра, че оставките на Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов са „замразени“ и въпросът ще бъде разглеждан след вота на недоверия идната седмица, когато се очаква премиерът да обяви рокади в правителството. Вчера депутатът от ДПС Хамид Хамид отрече партията да има министри в правителството.

Самият Пеевски е пословичен с отсъствията си от заседанията на Народното събрание, като явяванията му в пленарната зала се броят на пръсти.

По отношение на Иван Гешев Кутев заяви, че той следва да отговаря пред депутатите за правомощията на прокуратурата.

„Правилникът за дейността на Народното събрание гласи, че парламентът или избраните от него комисии могат да извършват изслушвания по въпроси, които засягат държавни и обществени интереси. На основание на това настоявам председателят на Народното събрание да организира изслушване на главния прокурор Иван Гешев по въпроса какви са правомощията на прокуратурата и дали тя не ги превишава“, заяви Кутев. Той изтъкна, че в момента държава се тресе заради действията на правителството, но и заради действията на Гешев.

По думите му е необходим обществен дебат за необходимостта от законодателни и конституционни промени в тази насока, а мястото за подобен разговор е парламентът, информира dnevnik.bg