Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Какво направиха за Варна: Костов, царя, Станишев, Борисов и Иван Портних?

Неблагодарността е типична черта от характера на българина. Тежкият удар, който понесе Борисов от генералите от ДС и безцеремонното навлизане в личното му пространство извадиха на показ неблагодарността и късата памет на хората. Омразата към Борисов е неадекватна реакция на свършеното от него и несвършеното от предишните министър-председатели.

Какво направиха за Варна: Иван Костов, царя, Станишев и какво направиха Борисов и Иван Портних?

По време на правителствата на първите трима Варна бе забравена тотално – нямаше ремонти на улици и булеварди, Ларгото тънеше в мизерия, тротоарите бяха като след война, детските градини не достигаха. Нула инфраструктурни проекти и безвремие в което Кирил Йорданов сладко управляваше. Помня само разширението на улица Девня /при Станишев/ и плочките за баня, с които облепиха площад Независимост.

Когато най-накрая през 2013 г. Кирил Йорданов подаде оставка, новият кмет Иван Портних намери пари за реновирането на три ключови булеварда – Владислав, Сливница и Цар Освободител. Получи помощ и от правителството. Ларгото бе ремонтирано, направи се Атракционна зона, ремонтираха Двореца на културата и спорта и Юнашкия салон /с помощта на правителството/.

Реновираха се 230 детски площадки, ударно се ремонтираха улици, оправиха се тротоари непипани 40 години, построиха се детски градини, училища се ремонтираха основно.

Варненци само можеха да мечтаят, че това ще се случи при управлението на Костов, царя или Станишев? Каква подкрепа щеше за получи Иван Портних от тези тримата? Никаква.

Борисов – добър или лош, мутра или не – отпусна пари за булевард Левски. Каквото и да си баят хейтърите, булевардът е добра инвестиция, която облекчи и улесни варненските шофьори.

Борисов се захвана и с магистрала Хемус, която Костов, царя и Станишев не пипнаха.

Какво да искаме повече от Борисов? Че помогна и на Варненската митрополия, която 14 години не може да построи една църква? Че инвестира държавни пари в пречиствателни станции? Че помогна Варна да има нови автобуси и тролейбуси?

Като негов пропуск отчитам, че не притисна ТИМ да довършат стадион Варна и че позволи Атракционната зона да стане кръчмарник.

Но да управляваш България 10 години и да не допуснеш грешки е невъзможно. Неговата най-голяма грешка е, че се обвинти с дуото Доган/Пеевски и сега плаща цената за това.

Но свършеното от него и правителството му се вижда, свършеното от Иван Портних и екипа му се вижда – и трябва да си черен неблагодарник, за да го отречеш.

Иво Югов

barometar.net