Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

„Шпигел“: България – корупция, злоупотреба с власт и сега това видео

Черноморският бряг на България е все още идиличен на някои места и е Мека за корумпирани политици и предприемачи. Те доминират над цели бизнес области и определят правилата, независимо от законите. Местната общественост знае това отдавна, пише онлайн изданието на авторитетното германско списание“Шпигел“.

„Досега на мнозина това изглеждаше като зло, срещу което са безсилни. Но един случай на злоупотреба с власт предизвиква национално възмущение. Става въпрос за парче плаж, близо до което живее един от най-тайнствените бивши български политици, охраняван за сметка на данъкоплатците. Случаят предизвика най-големите политически протести от години – десетки хиляди хора демонстрират в страната дни наред, настоявайки за оставката на правителството на десния премиер Бойко Борисов. Случаят показва също, че след почти 10 години и половина членство в ЕС България не е провела реални конституционни реформи. Правната сигурност зависи от добрата воля на властите, съдебната система е до голяма степен под политически контрол. Случаите на корупция рядко се наказват и журналистите, които съобщават за тях, са заплашвани. Но тъй като премиерът Бойко Борисов, за разлика от Виктор Орбан, не дразни с външната си политика, проблемната вътрешнополитическа ситуация не е проблем за Брюксел.

Основният герой в настоящия случай е Ахмед Доган, един политиците с най-дълъг стаж в България, принадлежащ към турското малцинство, основател на малцинствената партия Движение за права и свободи (ДПС) през 1990 г. ДПС получава обичайно от 10 до 14 процента от гласовете на избори и служи като ключов балансьор на правителствата, към които официално не принадлежи.

Това се знае отдавна. Миналата седмица опозиционният политик и бивш министър на правосъдието Христо Иванов се опита да стигне с гумена лодка до плажа, за да вдигне там българско знаме – политическа кампания срещу злоупотребата на Доган с власт, документирана на видео. Иванов беше грубо отблъснат от телохранители и тормозен от полицаи. Стотици хиляди българи наблюдаваха случая на видео стрийм. И тогава демонстрантите излязоха на улиците“. После „Шпигел“ описва кой е Делян Пеевски – най-големият медиен собственик, свързан с фалита на КТБ, и връзките му с Доган.

„Другата причина за протестите са обиските в кабинетите на двама от съветниците на президента Радев ден след акцията с лодката. Те са дело на главния прокурор Иван Гешев, свързван с премиера Борисов, който отправя неясни обвинения в корупция срещу съветниците.

Предисторията на акцията на главния прокурор е ескалиращият конфликт между президента Радев, близък до опозиционните социалисти, и премиера. Преди няколко седмици бяха публикувани анонимни снимки, на които се вижда, че в спалнята на Борисов има пачки от 500 евро и пистолет на нощното шкафче. В объркано изявление Борисов не обясни дали снимките са истински или не и обвини президента Радев, че го шпионира. Междувременно президентът пое водещата роля в протестите и поиска оставката на „мафиотското правителство“ на Борисов.

Българите отдавна имат достатъчно причини за протести. Борисов, бивш каратист и полицай в комунистическото МВР, управлява с консервативната си партия „Граждани за европейското развитие на България“ (ГЕРБ) повече от десетилетие с кратки прекъсвания

Bruder Bojko (Бате Бойко) се държи фамилиарно и авторитарно. Много българи смятат режима му за репресивен. Но на хоризонта не се вижда убедителна алтернатива на Борисов и ГЕРБ. Опозиционните социалисти също имат на сметката си безброй корупционни скандали. Освен тях в парламента са представени най-вече националисти и политически авантюристи. Много българи гласуват с краката си заради липсата на социални и политически перспективи – емиграцията е драматична. За да спаси властта си, Борисов смята да ремонтира правителството и да уволни трима министри. Не е изключено самият той да подаде оставка, ако протестите се разширят: той вече е печелил избори след тактически оставки.