Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Виктор Орбан нямаше да търпи Доган и Пеевски и един ден

На унгарският премиер Виктор Орбан не му пука за директивите и критиките на Брюксел. Не му пука, че неговата партия Фидез е със замразено членство в ЕНП. Не му пука, че го критикуват за авторитарно управление, твърда политика с мигрантите и драконовски мерки в битката с коронавируса.

На Орбан обаче му пука за ръста на икономиката на Унгария – тя е най-бързо растящите в Централна и Източна Европа. През 2018 г. БВП на страната се разшири с почти 5%. На фона на икономическия просперитет на Унгария, България изостава. Не спират и критиките към премиера Борисов – чийто стил на управление е сравняван с този на Орбан.

Но какво постигна ЕС с критиките си към Орбан? Отговорът е нищо. Унгарският премиер продължава да печели избори, опозицията е слаба и разединена – нещо подобно се случва и в България.

Брюксел критикува Орбан за правителствените ограничения върху медиите, академичните и други свободи, но дотук. Унгария е суверенна държава, с демократично избран премиер, същото важи и за България. Разликата е, че у нас Делян Пеевски има огромно влияние в прокуратурата, медиите и съда. Той се превърна във втори център на властта. Виктор Орбан не би позволил подобно нещо. И това е голямата разлика между него и Борисов. В Унгария нямат ДПС, което вечно да играе ролята на балансьор и да осребрява политическото си влияние.

Виктор Орбан е безкомпромисен и в отношението си към ромите, които в Унгария са между 600 000 и 800 000. „От престъпност не може да се живее! Също и от социални помощи“ – казва той. Общественополезният труд е задължителен за получателите на социални помощи – който отказва да работи в комуналните услуги, губи правото на помощи. При недостатъчна хигиена в домакинството или бягства на децата от училище, ромите са заплашени от незабавно спиране на социалните помощи.

За такива мерки можем само да мечтаем в България! У нас ромите живеят от социални помощи без да извършват никакъв труд. Да не говорим за ромските деца, които не ходят на училище и остават необразовани.

Виктор Орбан никога не би играл по свирката на такива като Доган. Но Борисов, за да оцелее на политическата сцена го направи. И сега бере горчивите плодове от този ход.

barometar.net