Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Чадър и бухалка – „Монд“ разказа за „недосегаемия“ главен прокурор

Вместо да защитава хората от бандитите, нашият главен прокурор прави обратното – защитава приятелите си като чадър и удря враговете си като бейзболна бухалка, без да се съобразява с това какво определя законът. Така образно описва пред в. „Монд“ дейността на главния прокурор Иван Гешев председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, цитиран от dnevnik.bg

Статията „Общественият обвинител – „недосегаемата“ фигура на българското правосъдие“ е втората върху цяла страница, посветена на протестите в България.

В нея Панов отново прави уточнението, че като съдия би трябвало да е политически неутрален в спора между протестиращи и управляващи, но и че е длъжен да говори, когато са погазени фундаменталните ценности на върховенството на правото, а институциите са превзети.

Като своеобразна илюстрация „Монд“ описва кабинетите на Панов и Гешев. Те са на два различни етажа в една сграда, но ги разделя цял свят, пише изданието. Панов приема в малък кабинет без някаква церемониалност пред знамената на България и ЕС, на четвъртия етаж Гешев – който отказва интервюта – заема гигантски кабинет, гледащ към цяла София и декориран с православни икони и картини на български военни герои, допълва изданието. „Той е защитен от впечатляваща система за сигурност, държаща далеч нежеланите посетители, като се започне от журналистите, които той избягва, откакто протестите с искания за неговата оставка разтърсиха България.“

Панов обяснява още, че българският модел е наследен от съветския и прокуратурата е институцията, концентрирала най-много власт. Главният прокурор е на върха на пирамида, недосегаем и безотчетен пред когото и да е, той решава кой да бъде преследван и кой – не, изрежда председателят на ВКС.

Версията му е, че Гешев е назначен на поста като „награда“ за ролята му в „най-големият обир в България“ – мъглявият случай за фалирането на Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г. В него в много документи от досието бе посочен близкият до властта Делян Пеевски, но той никога не се е притеснявал от това, допълва „Монд“.

В статията става дума и за намесата на главния прокурор в много икономически случаи и за това, че според Панов той лично защитава Бойко Борисов от преследване по казуса със снимките с пачките. Холандецът Юри Тавание, бивш съветник на Европейската комисия за България, обяснява, че Гешев напада тези, които му задават въпроси и ги обвинява, че са мафия или че са финансирани от чужбина. „Монд“ допълва за класически случаи на тормоз като изпращане на полицаи при критикуващи журналисти и НПО, а Панов казва, че се е опитвал много пъти да привлече европейското внимание към натиска над него и съпругата му и че е трудно колегите му в Германия или Франция да разберат, че в България мафията е част от политическия живот.