Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Харалан Александров: Има мощно лансиране на схващането, че няма вирус

В България психичното здраве е в криза. Цивилизацията е направена да живее с вяра, че ако не днес, то утре ще сме безсмъртни и понякога атакуваме истината, защото искаме да наложим нашата гледна точка. Това заяви пред Bulgaria ON AIR PR социалният антрополог Харалан Александров по повод кризата с коронавируса.

Той припомни, че ген. Мутафчийски е бил осмян и атакуван. По негови думи живеем в информационна анархия – медиите дават гледни точки и всички могат да произвеждат фалшиви факти.

Според Александров има „мощно лансиране“ за схващането, че вирус няма. Именно това е допринесло за сегашната ситуация. „Отричаме болката. Така се случи катастрофата в САЩ, в Европа. Вярваме, че природата е нещо сладко като панда, но тя иска да ни убие“, коментира той.

По негови думи сме открили, че без национална държава започваме да умираме и се оглеждаме кой да поеме отговорност. Антропологът изрази надежда, ако оцелеем, да изберем управляващи, които да реформират здравната система.

Той бе категоричен, че не може да се преборим срещу конспиративното мислене. Тревогата по негови думи не е от липсата на комуникация, а от ужаса от смъртта. За Александров проблемът има културни и екзистенциални измерения. „Всеки от нас, който има някакъв ресурс, може да помогне – като кметът на Свищов, който стана доброволец, но не от популизъм“, отбеляза антропологът.

Експертът Максим Бехар изрази недоумение от факта, че няма кол център, но който да се получава информация за броя на свободните легла в дадена болница или на аптеките. Според него липсва и говорител – един човек, който да казва как и какво да правим.

Той посочи, че трябва да има място, където да се предизвика доверие в хората. Победата над коронавируса е с ясна и точна комуникация, по думи на Бехар, цитиран от news.bg

Какво значи твърди и меки мерки – трябва да има точни и ясни мерки, за които хората да са убедени, категоричен бе експертът. Според него въпросът е как да хората да бъдат убедени се пазят, как да се приложи законът и да се втълпи, , че страхът е реален.