Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Диего Марадона: Колко далеч искате да стигна, докторе? Вече страдах много!

Последствията от смъртта на Диего Марадона продължават, а Аржентина все още е в шок от загубата на любимия си футболист. Не повече обаче от лекаря, който отговаряше за грижите за бившата икона на Наполи, Леополдо Луке, чията къща бе претърсена от полицията, принуждавайки го да разкаже как Диего Марадона му е обяснил страданията си. Луке твърди, че на Марадона са били предоставени най-добрите възможни грижи и още по време на престоя му в болница след мозъчната операция, която претърпя. Състоянието му се е влошило след това и фатален инфаркт сложи край на живота му.

Вероятно ще има съдебно разследване, което ще продължи месеци наред, но Луке взе решението да се изправи пред медиите в понеделник сутринта. „По едно време Марадона ми каза: „Колко далеч искате да стигна, докторе? Вече страдах много“, заяви Луке.

„Мисля, че в крайна сметка Диего се предаде и не се бори, беше много тъжен и го видях по този начин. Той се наказваше по начин, който аз нямаше как да позволя като негов приятел“. Марадона издъхна на 60-годишна възраст, като милиони опечалени стояха на опашки в продължение на часове, за да отдадат последната си почит на иконата, преди той да бъде погребан миналия четвъртък. А медиите в Аржентина разкриха за Марадона си отишъл с две големи болки в сърцето .

Личният лекар на Диего Марадона Леополдо Луке заяви, че е направил всичко възможно, за да спаси легендарния футболист, който почина на 25 ноември след сърдечен арест. Луке е заподозрян в непредумишлено убийство, тъй като се оказа, че аржентинската звезда не е имал разрешение да напуска клиниката, в която бе, на 11 ноември.

Прокуратурата иска да изясни дали Марадона е имал разрешение да бъде в дома си след претърпяната мозъчна операция в своето състояние, при това без денонощен надзор от специалист. Възникнали са въпроси и дали са спазени други медицински изисквания: фактът, че до дома на Марадона не е имало дежурна линейка, а в жилището му не е имало и дефибрилатор.

В Аржентина съобщават, че три от дъщерите на легендата – Далма, Джанина и Жана са дали показания против лекаря. Медии твърдяха, че свидетели са съобщили за караница между Луке и звездния му пациент. Лекарят коментира въпросната караница с думите, че в този момент Марадона не е искал да вижда никого.

„Искате ли да знаете за какво нося отговорност? За това, че го обичам, че се грижа за него, за удължаване на живота му, за това той да е по-добър до самия край. Той трябваше да отиде в рехабилитационен център. Но не искаше. Аз съм човекът, който се грижеше за него. Гордея се с всичко, което съм направил. Нямам какво да крия. На разположение съм на правосъдието“, заяви Луке през сълзи.

„Не е имало лекарска грешка. Беше инфаркт. Хората в подобно състояние най-често умират по този начин. Не се обвинявам за нищо. Гордея се с всичко, което бе направено за Диего. Всичко, което можеше да се направи, беше направено“, категоричен бе той.

Треньорът на португалския Бенфика Жорже Жезуш направи сравнение между бразилеца Пеле и аржентинските футболисти Диего Марадона и Лионел Меси. И тримата са сочени от различни хора за най-добрите в историята на футбола, но според Жезуш тази титла заслужават покойният вече Марадона и легендата на „Селесао“.

„Според мен най-великите играчи в историята бяха Марадона и Пеле. Пеле е още сред нас. Марадона беше гениален, техничен футболист, това го отличаваше. Той е топиграч, а също така изпитваше страст към футбола. Той беше роден, за да бъде футболист. Роналдо има такава страст до известна степен, но не и Меси.“, допълни 66-годишният португалец, цитиран от sportlive.bg