Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Вредители в журналистиката

Моята закваска в журналистиката идва от вестниците и от Петър Тодоров, който ме научи на занаята във вестник „Черноморие“. Истински вестникар, безкомпромисен учител, той искаше да се проверява всеки факт. Веднъж обърках името на вицепрезидент на САЩ и Петър ми вдигна грандиозен скандал. Оттогава проверявам всичко, за което пиша. Петър не позволяваше публикуването на непроверени факти – казваше, че журналистът трябва да има три надеждни източници на информация, за да публикува статията си. Не знам какво ще се случи, ако днес Петър Тодоров е главен редактор на някой сайт. Какво щеше да направи репортерите, които публикуват непроверени материали, слухове и нанасят непоправими вреди на професията ни.

Във Варна се навъдиха хора, които имат сайтове, но нямат хал хабер от журналистика. Тези безхаберници пишат неграмотно, с хиляди правописни грешки, публикуват непроверени новини, копират се един друг и се представят пред варненци, като журналисти. Какви журналисти сте, хора дошли от нищото? Вие сте вредители, които час по скоро трябва да си вземат шапките и да работят нещо друго.

Наскоро сайтът  bgreporter.info вкара в интрига депутатa от БСП, Иван Иванов. Анонимен репортер написа по повод побоя над активист на БСП от Долни Чифлик: „Според запознати със ситуацията във БСП – Варна това се е случило по поръчение на Иван Иванов – депутат на БСП.“ 

Според запознати? Кои са тези запознати, как се казват, какво работят?

Други сайтове подеха новината, която стигна до уж сериозния news.bg, който изведе в заглавие: „БСП-Варна сваля доверието си от депутат побойник!“ Какъв побойник е Иван Иванов, след като не е задържан от полицията и няма доказателства, че е такъв? Принудих се да напиша на „журналистите“ от news.bg: „Никъде в прессъобщението на БСП не се споменава думата „побойник“  – тя е ваша интерпретация. От БСП „свързвали“ Иван Иванов с побоя – по тази логика могат да го свържат с Джак Изкормвача. Колежката Панайотова е политически репортер и явно работи по темата, но без значение дали тя или друг е манипулирал читателите Ви с квалификацията „побойник“. Правите внушения, които не подхождат на медия като news.bg“

От news.bg не ми отговориха, защото не могат да оправдаят манипулацията си. Те не са журналисти, а търсачи на сензации. На тях не им пука, че набеждават някого за побойник преди да е приключило разследването на полицията. Преди да има обвинение от прокуратурата – тези псевдожурналисти наричат Иван Иванов побойник.

Анонимните мишоци от сайта bgreporter не подлежат на сериозен коментар. Става дума за вътрешнопартийни битки в БСП и във въпросния сайт се подвизава бившо пресаташе на Корнелия Нинова, обладано от чувство за мъст.

За жалост така се прави журналистика в България. Един слух се превръща в новина, която може да съсипе репутацията на всеки. Ако бях на мястото на Иван Иванов щях да осъдя вредителите от bgreporter и news.bg. Да имат обица на ухото, следващия път, когато решат да си играят на журналисти.

Иво Югов

barometar.net