Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Томислав Дончев призова президента да определи датата за изборите по-бързо

Вицепремиерът Томислав Дончев призова президента Румен Радев по-бързо да определи датата за изборите, за да стартира тяхната подготовка. „Колкото по-скоро определите дата за изборите, толкова по-рано ще започне подготовката. Затова ви призовавам да е колкото може по-рано“, изтъкна вицепремиерът на консултациите при държавния глава за предстоящия парламентарен вот.

В отговор президента Радев се ангажира „да действа бързо“.

Въпреки желанието на държавния глава законодателят в лицето на българския парламент да помисли за въвеждането на нови форми на гласуване, Дончев бе категоричен, че нито електронното, нито гласуването по пощата могат да бъдат организирани за два месеца. За вицепремиера „темата на темите“ е как ще гласуват болните и карантинирани български граждани. Дончев подчерта, че единствената алтернатива остава подвижна избирателна секция, в която ще могат да гласуват от 35 до 50 души на ден.

„Няма лош дебат“, посочи вицепремиерът и определи като най-лош вариант изборите да „произведат политически резултат“, който да не се приема от всички участници в тях.

За държавния глава Румен Радев все още има технологично време да се помисли за гласуване по пощата, което ще улесни и гласуването на българските граждани зад граница. Президентът настоя управляващите да не бързат да отхвърлят всички предложения като екзотични. Радев подчерта и важността на здравните протоколи, които да регламентират действията на изборната администрация при различните нива на заболеваемост. Той апелира да се помисли за ваксинация на съставите на общинските, районните и секционните избирателни комисии.

В отговор Томислав Дончев посочи, че ако не целият състав на изборната администрация, ангажирана с процеса, то поне екипите в подвижните избирателни секции трябва да бъдат ваксинирани срещу ковид.

Тъй като по време на срещата на ГЕРБ с президента бяха повдигнати и редица други въпроси, свързани с транспорта, логистиката, съхранението и охраната на машините, председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова предупреди, че е лоша парламентарна практика Изборният кодекс да се променя непосредствено преди изборите.

„Имаме предложение, в което предвиждаме всички карантинирани да гласуват с подвижна секция, а всички в болница – да гласуват с урни, предоставени от медицинския екип“, посочи д-р Дариткова и добави, че предпазни средства трябва да бъдат предоставени на всеки един гражданин преди да упражни правото си на глас, съобщава tribune.bg