Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Във Варна задържаха двама мъже за контрабанда на 401 кг. хероин

Окръжна прокуратура – Варна привлече към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително двама мъже (на 35 години и на 45 години) – престъпление по чл. 242, ал. 2 във връзка чл. 20 ал. 2 от НК. Предмет на контрабандата е хероин с общо тегло от 401,468 кг. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.
На 7 февруари 2021 година, в пристанище Варна – Запад е пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай (Обединени Арабски емирства). На него се намирали четири броя контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка (битумни ролки). Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България.
При проверка, в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество – хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му – от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.
Незабавно, по случая е започнало досъдебно производство за контрабанда на високорисково наркотично вещество, като за установяване авторите на деянието в оперативно-издирвателните дейности са включени служители при сектор „Борба с организираната престъпност“ – Варна. С тяхна помощ са събрани доказателства, че в извършването на деянието са участвали собственика на дружеството вносител на стоката (35 г.) и служител от митничически пункт (45 г.). При проведена специализирана полицейска операция двамата извършители са задържани.
Към момента 35-годишният мъж и неговият съучастник са задържани за срок до 72 часа от Варненската окръжна прокуратура и предстои внасяне в съда на искане за налягане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

barometar.net