Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Продължава обновяването на седем сгради във Варна

Продължава обновяването и седем сгради с архитектурна стойност във Варна – на ул. „Хан Омуртаг“ №22, ул. „Сан Стефано“ № 1, ул. „Панагюрище“ № 1, „Преслав“ №57, на ул. „Шопен“ №4, „Драгоман“ 27, бул. „Мария Луиза“ № 23. Община Варна вече реставрира няколко уникални къщи, в които има съсобственост – на ул.„Шипка“ №1 и №2, както и на сградата на бул. „Княз Борис I“№46 г.

Над 500 обекта са включени в списъка на паметници на културата, за още нови 117 сгради се извършва изследователска работа от експертите от отдел „Недвижимо културно наследство“ в Община Варна. Целта е да бъдат одобрени и включени в защитените списъци на Националния институт за недвижимо културно наследство.

От 2015 г. до момента са възродени едни от най-красивите къщи в центъра на града: на бул. „Княз Борис І“ №8 и №30; ул.„Воден“ №7 и №13; на ул. „Драган Цанков“ №8, ул. „Братя Миладинови“ 11, бул. „Вл. Варненчик“ 47, ул. „Хан Омуртаг“ 11. Обновени са и къщите на ул. „Архимандрит Филарет“ №13, ул. „Дръзки“ № 10; ул. „Драгоман“ № 28; бул. „Приморски“ №67, на ул. „Преслав“ № 5; № 7; № 13, както и сградата на бившия грандхотел „Париж“ на ул. „Преслав“ 57. След дълги преговори и промяна на собствеността, в процес на реставрация е една от най-красивите и изящни сгради в сърцето на Варна – на ул. „Преслав №22, популярна като Софийската банка.

Междувременно започна и цялостен ремонт на стария метален клапов мост, известен като мост „Родопа“. Той представлява връзка между града и острова в южната промишлена зона и движението по него е интензивно. Предстои обновяване на пътната настилка, на фугите на моста, на тротоарната конзола, парапетите и мантинелите, възстановяване на уличното осветление.

barometar.net