Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

За пръв път от десетилетие: Оригинален български филм в HBO

Таня Димитрова е позната на телевизионните зрители с жестомимичния превод, който прави на екрана при съобщаването на важни новини и събития. Отдадена е обаче истински на друга, по-лична кауза – да помага на глухи деца да чуват, информира webcafe.bg Нейната история е в центъра на българската оригинална продукция „Тихо наследство“, което през март ще има своята премиера в HBO.

В документалния филм режисьорът и съсценарист Петя Накова разказва за силата на едно семейство – това на Таня Димитрова, съпругът ѝ Димитър и двете им дъщери – Катя и Яна, които преминават през труден период. Таня е отдаден терапевт в своя образователен център за глухи деца, където влага всичко от себе си в работата си с деца, които имат кохлеарни импланти, помагащи им да чуват.

Неочакваното изпитание за самата нея идват през 2017 г., когато е принудена да замине на лечение в чужбина заедно със съпруга си. Отговорността за центъра е поета от дъщеря ѝ Кати, която по това време е едва на 20 години, и трябва да се грижи не само за каузата на своята майка, но и за по-малката си сестра Яна. Житейски тест, за който не е подготвена.

„Тихо наследство“ е разказ за това как майка и дъщеря се справят с предизвикателствата, които се изпречват на пътя им.
Снимка: HBO Европа и Контраст Филмс

Документалният филм е копродукция на HBO Европа и Контраст Филмс, а премиерата му е предвидена за 23 март в стрийминг услугата HBO GO и по HBO.

Освен в България той още същият ден ще има паралелна премиера в още 12 държави: Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Интересно около проекта е и това, че е първата локална продукция в HBO от десет години. До момента HBO България има два оригинални документални филма – „Бетонни фараони“ и „Хотел Рай“, а появата на „Тихо наследство“ ще даде възможност той да бъде видян и от многобройна международна публика.