Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Ернестина Шинова: Ще работя в подкрепа за пострадали от пандемията в сферата на културата във Варна

Ще търся възможности да помогна на хората от културната сфера, пострадали поради пандемията. Аз съм част от този бранш и съм наясно какви загуби понасят свободните артисти и всички, които се занимават с култура в тези времена.

Това каза актрисата Ернестина Шинова, която е кандидат за депутат от гражданската квота в листата на ВМРО – БНД във Варна. Снощи тя се срещна с представители на независимия културен сектор в града. Има програми по Фонд „Култура“, както и много възможности по европейски програми, по които да се финансират бъдещи проект, за фирмите и организациите, които търпят загуби в момента.

Искаме да намалят наемите на помещенията, които вече година не използваме, но сумите вървят, сподели по време на срещата Владимир Янев, собственик на частният театър „Българан“ в морския град. Вече 12 месеца не работим, но няма как да продължим, ако не получим някаква помощ от държавата. Работещите в частния културен сектор сме рискови за банковите институции и не можем да ползваме и безлихвените кредити, обещани от държавата. Такива ни бяха отказани, разходите вървят, а дори и на 30% публиката не се връща в салоните от страх. Това ни обрича на гибел, категорични бяха хората от бранша. Нужна е активна политика в подкрепа на сектора, и то не само държавния, категорична беше Шинова. varna24.bg